Ege Üniversitesi Türk Dünyası Bahar Şenliği’ne ev sahipliği yaptı
GÜNDEM
İZMİR (AA) Ege Üniversitesi (EÜ) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Türk Dünyası Bahar Şenliği, Orta Asya ülkelerinden öğrencilerin katılımıyla başladı.
Şenliğin, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, geleneksel hale getirmek istedikleri etkinliğin Türk coğrafyasının akademik, ekonomik ve kültürel iş birliği için yeni fırsatlar oluşturmasını umut ettiklerini kaydetti.
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Temsilcisi Timur Davletov ise TÜRKSOY'un Türk kültür ve sanatını tüm kıtalarda tanıtmak için çaba sarf ettiğini belirterek, Türk dünyasının çeşitli ülkelerindeki bilim insanları ve sanatçıları bir araya getirdiklerini anlattı.
EÜ ile iş birliğini sürdürmekte kararlı olduklarını vurgulayan Davletov, bu etkinliklerin Türk dünyasının beşeri bütünleşmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Temizkan, "Türk Kültüründe Hıdırellez Geleneği" konulu sunum yaptı.
Gelenekler canlandırıldı
Daha sonra kutlama programı kapsamında aşık atışması yapıldı, Prof. Dr. Budak ile Bornova Kaymakamı Fatih Genel demir dövdü. Ayrıca Türk dünyasının bahar kutlama geleneklerinden yumurta tokuşturma ve ateşten atlama ritüelleri gerçekleştirildi.
Budak, şenlik için Kazakistan'daki iki üniversiteden gelen üniversite öğrencilerinin standını ziyaret etti.
Üç gün sürecek şenlikte Türk dünyasından öğrenciler dans ve müzik gösterileri sunacak, halat çekme, koşu gibi yarışlar, geleneksel çocuk oyunları ve Türk zeka oyunu mangala oynanacak, söyleşiler yapılacak.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?