© Müzakerat 2017 - 2021

Dünyada ilk ve tek

Türk SiHA’lara kritik kabiliyet... Türk savunma sanayiinin gözbebeği ürün gruplarından olan insansız hava araçlarının mühimmatlarına ilişkin geliştirmeler sürüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan iki ayrı test hem daha uzak menzil hem daha yüksek hız hem de dünyada kendi sınıfında benzeri olmayan arayıcı başlık ile Türkiye’nin mühimmat çeşitliliğinde de zirveye oynamasını sağlıyor.

 Yerli ve milli imkanlarla üretilen insansız hava araçlarının yine Türk mühendislerce geliştirilen mühimmatlarla kritik işlere imza atmasına yabancı değiliz. Ancak bu alanda her ne kadar iyi olsak da hem alandan gelen geri bildirimler hem de harp sahasının değişen dinamikleri sürekli yenilenmeyi de mecbur kılıyor.

Geçtiğimiz günlerde AKINCI üzerinden atılan ROKETSAN imzalı mühimmatların test görüntüleri arka planda değerli detaylar taşıyor. Bu detayların ne olduğunu ve dünyada bu sınıfta benzerini duymadığımız TV arayıcı başlıklı İHA-122 füzesinin kazandıracağı imkan/kabiliyetleri Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin’le konuştuk.

 Daha öncekilerden farklı bir füze ateşlendi

Konunun detaylarına geçmeden önce kritik bir bilgi paylaşıyor Şahin ve sözü geçtiğimiz gün gerçekleşen İHA-230 havadan atılan süpersonik balistik füzesinin testine getiriyor. İHA-122 meselesi öncesinde bu konuya parantez açması önemli. Çünkü Şahin’e göre son test videosunda izlediğimiz İHA-230 daha önce ateşlenenlerden farklı.

“Son ateşlenen füzenin arka kanatçık sayısı daha fazla. Ayrıca kanard olarak adlandırılan öndeki bölümler de daha keskin hale getirildi. Böylelikle füzenin stabilizasyonunda ciddi miktarda iyileşme yaşandı” diyen Şahin her ürün için ayrı bir geliştirme süreci yaşandığının altını çiziyor.

 TV arayıcı başlıklı İHA-122 ne anlama geliyor?

TV arayıcı başlıklı mühimmatlarda ise operatörün mühimmatı attıktan sonra hedefe varıncaya kadar kontrol edebildiğine dikkat çekiyor Anıl Şahin. Böylece özellikle yüksek hızlı dinamik hedeflerin vurulması sağlanıyor. Ayrıca mühimmat, operatör tarafından sürekli olarak kontrol edildiği için ani hedef değişikliklerine çok daha iyi cevap verebiliyor.

“İnsan döngüsündeki bu mühimmat tipinde, mühimmatın infilak etmeden önce hedefe yaklaştığı son ana ilişkin bir görüntü de harekat merkezine hasar kıymetlendirmesi açısından iletiliyor” ifadesini kullanıyor Şahin.

Tabii böylesine hassas takibin sonucu da cerrah hassasiyetinde oluyor. “Lazer arayıcı başlıklı mühimmat 3 metre hassasiyete sahipken, TV arayıcı başlıklı mühimmat ise santimetre hassasiyete sahip. Bu arayıcı başlıkla donatılan İHA-122 bilindiği kadarıyla kendi sınıfında dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor” bilgisini paylaşan Şahin, haliyle yüksek öneme sahip hedeflerin çok daha hassas bir şekilde vurulabileceğine işaret ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER