Dünyada ilk ve tek
TEKNOLOJİTürk SiHA’lara kritik kabiliyet... Türk savunma sanayiinin gözbebeği ürün gruplarından olan insansız hava araçlarının mühimmatlarına ilişkin geliştirmeler sürüyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan iki ayrı test hem daha uzak menzil hem daha yüksek hız hem de dünyada kendi sınıfında benzeri olmayan arayıcı başlık ile Türkiye’nin mühimmat çeşitliliğinde de zirveye oynamasını sağlıyor.
Yerli ve milli imkanlarla üretilen insansız hava araçlarının yine Türk mühendislerce geliştirilen mühimmatlarla kritik işlere imza atmasına yabancı değiliz. Ancak bu alanda her ne kadar iyi olsak da hem alandan gelen geri bildirimler hem de harp sahasının değişen dinamikleri sürekli yenilenmeyi de mecbur kılıyor.
Geçtiğimiz günlerde AKINCI üzerinden atılan ROKETSAN imzalı mühimmatların test görüntüleri arka planda değerli detaylar taşıyor. Bu detayların ne olduğunu ve dünyada bu sınıfta benzerini duymadığımız TV arayıcı başlıklı İHA-122 füzesinin kazandıracağı imkan/kabiliyetleri Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin’le konuştuk.
Daha öncekilerden farklı bir füze ateşlendi
Konunun detaylarına geçmeden önce kritik bir bilgi paylaşıyor Şahin ve sözü geçtiğimiz gün gerçekleşen İHA-230 havadan atılan süpersonik balistik füzesinin testine getiriyor. İHA-122 meselesi öncesinde bu konuya parantez açması önemli. Çünkü Şahin’e göre son test videosunda izlediğimiz İHA-230 daha önce ateşlenenlerden farklı.
“Son ateşlenen füzenin arka kanatçık sayısı daha fazla. Ayrıca kanard olarak adlandırılan öndeki bölümler de daha keskin hale getirildi. Böylelikle füzenin stabilizasyonunda ciddi miktarda iyileşme yaşandı” diyen Şahin her ürün için ayrı bir geliştirme süreci yaşandığının altını çiziyor.
TV arayıcı başlıklı İHA-122 ne anlama geliyor?
TV arayıcı başlıklı mühimmatlarda ise operatörün mühimmatı attıktan sonra hedefe varıncaya kadar kontrol edebildiğine dikkat çekiyor Anıl Şahin. Böylece özellikle yüksek hızlı dinamik hedeflerin vurulması sağlanıyor. Ayrıca mühimmat, operatör tarafından sürekli olarak kontrol edildiği için ani hedef değişikliklerine çok daha iyi cevap verebiliyor.
“İnsan döngüsündeki bu mühimmat tipinde, mühimmatın infilak etmeden önce hedefe yaklaştığı son ana ilişkin bir görüntü de harekat merkezine hasar kıymetlendirmesi açısından iletiliyor” ifadesini kullanıyor Şahin.
Tabii böylesine hassas takibin sonucu da cerrah hassasiyetinde oluyor. “Lazer arayıcı başlıklı mühimmat 3 metre hassasiyete sahipken, TV arayıcı başlıklı mühimmat ise santimetre hassasiyete sahip. Bu arayıcı başlıkla donatılan İHA-122 bilindiği kadarıyla kendi sınıfında dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor” bilgisini paylaşan Şahin, haliyle yüksek öneme sahip hedeflerin çok daha hassas bir şekilde vurulabileceğine işaret ediyor.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.