Daha temiz bir Marmara için yeni bir denetim modeli hayata geçiriyoruz
DOĞA - ÇEVRE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deniz trafiğinin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli'ndeki deniz kirliliği denetiminde Türkiye Çevre Ajansı'nı yetkilendirdi. Bakan Kurum, "Daha temiz bir Marmara için yeni bir denetim modeli hayata geçiriyoruz, genelgemizi yayımladık" dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Marmara Denizi'nde gerçekleştirilen deniz denetim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve bölgeye özgü bütünleşik bir yapı kazandırılması için 'Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği Tespiti Hakkında Yetki Devri Genelgesi'nde düzenleme yapıldığı belirtildi. Genelge ile deniz trafiğinin yoğun olduğu İstanbul ve Kocaeli deniz yetki alanında, deniz araçlarının 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerine uyup, uyulmadığının etkin ve uzaktan algılama yöntemleri ile denetlenmesi için Çevre Kanunu'nun 12'nci maddesi uyarınca Türkiye Çevre Ajansı'na yetki verildiği aktarıldı.
'MARMARA DENİZİ İHA'LARLA İZLENECEK'
Türkiye Çevre Ajansı'nca yapılacak çalışmalar kapsamında, deniz sınırları dahilinde çevrenin korunması ve iyileştirilmesi faaliyetleri için çevresel olumsuzlukların kontrolünün sağlanması, izlenmesi ve takibi ile her türlü kirliliğin tespitine yönelik denetimlerin yapılacağı belirtildi. Söz konusu açıklamada, Marmara Denizi'nin, insansız hava araçları (İHA) ve deniz tekneleriyle, havadan, karadan ve denizden 7/24 saat esaslı izlenip ve denetleneceği aktarıldı. Ayrıca deniz kirliliğinin erken safhada tespiti amacıyla, uydu ve radar görüntülerinden yararlanılarak, takip-uyarı sisteminin devreye alınacağı bilgisi aktarıldı.
Düzenleme ile Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında hazırlanan ve yürürlüğe konulan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Eylem Planı ile Marmara Denizi'nde yoğun olarak görülen kirliliğin giderilmesi ve Marmara Denizi havzasının iyi çevresel duruma ulaştırmak için politika ve stratejilerin belirlenmesi ve uygulanması amaçlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Daha temiz bir Marmara için yeni denetim modeli hayata geçiriyoruz, genelgemizi yayımladık" dedi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin suskun volkanları uyanıyor mu?
Manisa Kula’da magma odasında tespit edilen püskürme riski, gözleri Türkiye’nin volkanlarına çevirdi. Ülkemizdeki volkanlar yüzlerce yıldır suskun olsa da bir gün aktif hale gelip gelmeyecekleri merak konusu.
Depozito iade sisteminin pilot uygulaması geri dönüşümü hızlandırdı
Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi", pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarıyla uygulanıyor. Sistem sayesinde, sokak ve caddeler cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıklarından büyük oranda arınırken, vatandaşlar da ek gelir elde ediyor.
Müsilaj sonrası Marmara'da balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı
Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021'deki müsilajın ardından Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yaklaşık yüzde 25 azalış, köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayı, miktar ve biyokütlelerinde ise yüzde 100'e yakın artış tespit ettiklerini belirtti.
Sahilleri kaçak yapılardan temizleyeceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız." dedi.