Daha çevik, daha güçlü
TEKNOLOJİYabancı bir heyetin Baykar tesislerini ziyaretinde arka planda görülen KIZILELMA dikkatlerden kaçmadı. İkinci prototip olarak üretilen bu KIZILELMA’da hem yapısal hem de tasarımsal değişiklikler var. Eskisine göre çok daha güçlü ve estetik bir görüntü ortaya koyan KIZILELMA envantere girdiğinde Türkiye için kritik bir güç çarpanı olacak...
Son dönemlerde Baykar’ı daha çok TB-3 platformuna ilişkin yeni testler ve AKINCI’ya yönelik geliştirmelerle duysak da arka planda KIZILELMA için de çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Suudi Arabistan Savunma Bakanı başkanlığındaki bir heyetin Baykar tesislerini ziyaretinde KIZILELMA ile ilgili de ilginç bir detay vardı.
Heyetler arası görüşmenin sonunda alışılageldiği üzere toplu bir fotoğraf çekimi yapıldı. İşte bu fotoğraf çekilirken arka planda duran KIZIELMA bugüne kadar gördüğümüz KIZILELMA’dan daha farklıydı.
KIZILELMA’da neler değişti?
İlk bakışta dahi net bir şekilde gözlenen bu farklılıklar, aslında KIZILELMA için beklenen bazı gelişmelerin arka planda hızla ilerlediğini göstermesi adına dikkate değer.
Örneğin KIZIELMA’nın yeni prototipinde iniş takımlarının daha büyüdüğü ve arkaya doğru katlandığı detayı önemli. Platform için en büyük beklentilerden biri TCG Anadolu’ya iniş/kalkış meselesi. Belli ki Baykar mühendisleri her ne kadar TB-3’ün rampa testlerine odaklanmış görünse de KIZILELMA için de iyileştirmelere devam ediyor.
Aerodinamik açıdan yapılan değişikliklerin yanı sıra KIZILELMA’nın yüzeyinde de farklılıklar göze çarpıyor. İlk prototipte daha baskın olan dikey stabilizeler yeni dönemde daha sade bir hal almış. Böylece muhtemelen kesit alanı azaltılmak istendi ve haliyle radarda daha az görünür olma hedeflendi.
Ayrıca uçağın arka kısmındaki bazı alt sistemlerin de gövdenin içine alındığı anlaşılıyor.
Radar için ön tarafta değişiklikler yapılmış
KIZILELMA’nın burnundaki değişiklik de çıplak gözle kolayca anlaşılabilecek türden. Burada öne çıkan beklenti AESA radarın KIZILELMA’ya eklenmesi. Hatırlanacağı üzere, milli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen AESA Burun Radarı kısa süre önce ÖZGÜR modernizasyonlu F-16 Blok 30 savaş uçağına entegre edilmişti.
AESA radarı KIZILELMA, KAAN, HÜRJET, ANKA III, AKINCI ve F-16 gibi hava platformlarında kullanılacak ve Türkiye için Gök Vatan’da yeni bir dönem başlatacak.
İlginizi Çekebilir
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.
ANKA III ilk kez halka açık uçtu
Adana'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin (TEKNOFEST) ikinci gününde akrobasi gösterilerinden ileri teknoloji simülasyonlarına çok sayıda etkinlik yapılıyor. Festivalde, insansız savaş uçağı ANKA III de ilk kez halka açık uçuş gösterisi yaptı.
TSK'da yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılıyor
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail'in Lübnan'daki dijital terör saldırısından sonra TSK’nın tedbirlerine ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmakta. Üretim sürecine üçüncü tarafın dahil olması durumunda ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletiliyor" açıklamasını yaptı.