© Müzakerat 2017 - 2021

Casus yazılımlar: Artık aramızda değil cebimizdeler

Casus yazılımlar kötü niyetli yazılımlardan biri ve büyük güvenlik zafiyetleri oluşturuyor. Ulusları ve kullanıcıları tehdit eden bu yazılımları üretmekse artık hiç olmadığı kadar kolay. Casus yazılımların başrol oynadığı skandallara sık sık yenisi eklenirken, uzmanlar güvenlik Ar-Ge’sine dikkati çekiyor.

Kötü niyetli yazılımların virüsler, solucanlar, casus yazılımlar gibi farklı türleri ve amaçları var.

Bu siber güvenlik tehditlerinden casus yazılımlar yol açtıkları skandallarla akıllara kazındı. Giderek daha büyük tehditler oluşturacakları da konuşuluyor.

Casus yazılımların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Rusya merkezli bir güvenlik şirketi olan Kaspersky verilerine göre, Türkiye'de 'Truva Atı Casusları'ndan etkilenen kullanıcı sayısı 2022'nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 5 arttı.

 Şimdiye kadar yaşanan skandallar

Dünya çapında birçok casus yazılım skandalı yaşandı. Pegasus skandalı tüm dünyanın gündemine oturan olaylardan biriydi. İsrailli teknoloji şirketi NSO tarafından geliştirilen ‘Pegasus’ yazılımı çok sayıda ülkeye satıldı. Bu yazılımla, aralarında devlet başkanları, gazeteciler ve aktivistlerin de bulunduğu on binlerce kişinin takip edildiği iddia edildi.

 Edward Snowden, 2013 yılında açıkladığı belgelerle Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli dinleme ve izleme faaliyetlerini deşifre etti.

Belgelere göre ABD, 2010’da Kanada’da yapılan G-8 ve G-20 zirvelerine katılan 25 ülke liderini ve önde gelen isimleri dinledi. Elektronik dinleme ve izleme operasyonlarıyla, hiçbir yasal zemin olmaksızın milyonlarca birey ve grubu takibe aldı. Snowden, 2015 yılında verdiği bir röportajda, “Akıllı telefonlar ele geçirilebilir” ifadesini kullandı ve akıllı telefonları ele geçirmeyi sağlayacak yazılımlara büyük yatırımlar yapıldığını söyledi.

TRT Haber - Özge Güngörmüş

İlginizi Çekebilir

TSK'da yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılıyor

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail'in Lübnan'daki dijital terör saldırısından sonra TSK’nın tedbirlerine ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmakta. Üretim sürecine üçüncü tarafın dahil olması durumunda ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletiliyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye SİHA pazarının lideri

ABD merkezli bir araştırma kuruluşu, askeri İHA'ların küresel pazarına dair çalışma yaptı. Çalışmada, Türkiye, Çin ve İran'ın düşük maliyetli askeri İHA geliştirdiğine dikkat çekildi. Çin'in pazardaki payı 2014'te zirve yaparken 2021'de Türkiye, Çin'i geride bıraktı. Silahlı İHA'ların teslimat süreleri ve başarıları Türkiye'yi liderliğe taşıdı.

Bir denizaltıdan çok daha fazlası

Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Pirireis denizaltısı arka planda Türkiye için çok kritik kazanımlar ve yeni bir yol haritasını da beraberinde getiriyor. Hizmete alınan 3 bin tonluk yeni havuz, ikmal gemileri, ilk kez kullanılan tahrik sistemi ve daha fazlası… Tüm bunların yakın gelecek için ne ifade ettiğine birlikte bakalım.

HİSAR O ilk uzun menzil atışını başarı ile gerçekleştirdi

Türkiye’nin yerli ve milli dağıtık mimarideki ilk hava savunma füze sistemi HİSAR O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında basamak atlatacak ilk uzun menzil atışını başarı ile gerçekleştirdi.

TÜM HABERLER