BMD’den AVM yönetmeliğinde yapılan değişikliğe ilişkin değerlendirme:
EKONOMİBirleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel: ”100 bine yakın mağazayı yakından ilgilendiren yönetmelik yeni haliyle organize perakende markalarımızın beklentilerini büyük ölçüde karşılıyor”
İSTANBUL (AA) Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ortak alan konusunun çözüme kavuştuğunu belirterek, yönetmeliğin yeni haliyle organize perakende markalarının beklentilerini büyük ölçüde karşıladığını bildirdi.
BMD Başkanı Öncel, yaptığı yazılı açıklamada Ticaret Bakanlığı'nın AVM Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.
Yönetmelik değişikliği ile beklentilerinin büyük ölçüde karşılandığını aktaran Öncel, AVM'lerde ortak alan giderlerinin uzun zamandır organize perakende sektörünün en önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı.
Öncel, yönetmeliğin perakende sektörünün beklentileri doğrultusunda güncellenmesi için 4 yıldır girişimlerinin sürdüğünü ifade ederek, "Bazı AVM'lerde ödenen yıllık toplam ortak alan giderinin üçte birden fazlası halen denetlenemeyen giderlerden oluşuyor. Şeffaflıktan uzak, açıklanamayan ve hiç de adil olmayan ortak alan giderleri bazı AVM'lerde neredeyse ikinci bir kiraya dönüşmüş durumda." yorumunu yaptı.
"Yaptığımız anketlerde üyelerimizin yüzde 95'inin en büyük sorun olarak gördüğü şeffaflıktan uzak ortak alan konusu çözüme kavuştu. 100 bine yakın mağazayı yakından ilgilendiren yönetmelik, yeni haliyle organize perakende markalarımızın beklentilerini büyük ölçüde karşılıyor." diyen Öncel şunları kaydetti:
"Yeni yönetmelikle, 'yönetim gideri' yoruma açık olmayan bir netliğe kavuşturuluyor. İçeriği belirsiz fahiş 'yönetim hizmeti' bedeli kiracıya yansıtılamayacak. Reklam, pazarlama ve danışmanlık harcamaları genel gider sayılamayacak. Ortak gider harcamaları bağımsız denetim firmaları tarafından denetlenecek.
Perakende sektörünün bu önemli sorunun çözümü konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş'un desteğini ve katkısını hep yanımızda hissettik. Kendilerine organize perakende sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum.
Hatırlanacağı gibi BMD'nin ısrarla gündemde tutması ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ile Ekim 2018'de dövize endeksli kira probleminden kurtulmuştuk. Ortak alan giderleri ile ilgili sorunun da çözüme kavuşturulması daha adil bir ticaret için organize perakende sektörüne büyük moral oldu."
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.