Balıkesir’deki Tahtacı Türkmenleri mezarlıkta Hıdırellez geleneğini yaşatıyor
GÜNDEMEdremit ilçesi Tahtakuşlar Mahallesi sakinlerinden Ayşın Aksu: ”Geçmişlerini, gelecekleri olan çocuklarla anmak, geçmişlerini geleceklerine öğretmek, hatırlatmak için buradalar”
BALIKESİR (AA) Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı kırsal Tahtakuşlar Mahallesi mezarlığındaki "Hıdırellez" geleneği, bölgede yaşayan Tahtacı Türkmenleri tarafından asırlardır yaşatılıyor.
Edremit Körfezi'ndeki Burhaniye, Ayvalık ve Edremit ilçelerinde yaşayan Tahtacı Türkmenleri, Kazdağları eteklerindeki Tahtakuşlar Mahallesi'nin mezarlığında buluştu.
Türkmenler, 2006'da vefat eden Türk Halk Müziği ve TRT sanatçısı Ali Ekber Çiçek'in kabrinin de bulunduğu mezarlığa gelerek temizlik yaptı.
Kabristanı güllerle donatan ve dua eden vatandaşlar, yanlarında getirdikleri yemekleri yiyip, odun ateşinde pişirdikleri kahve ile çerez ve şekerleri birbirlerine ikram etti.
Tahtakuşlar sakinlerinden Elif Kar, gazetecilere, kendileri için bugünün anlamının çok büyük olduğunu söyledi.
Hıdırellez etkinliğine Kovid19 salgını nedeniyle 2 yıl ara verdiklerini belirten Kar, "Ritüel olarak her yıl bunu 67 Mayıs'ta yaparız." dedi.
Sabah kurban keserek güne başladıklarını anlatan Kar, geleneksel giysilerini giyip çerez, tatlı, börek gibi yiyeceklerle mezarlığa geldiklerini söyledi.
"Ortak bir doğum günü kutlaması gibi"
Ayşın Aksu da Tahtakuşlar Mahallesi'nin geleneklerine bağlı bir "Türkmen köyü" olduğunu dile getirdi.
Bu geleneğin 1400'lü yıllardan beri sürdüğünü bildiklerini aktaran Aksu, "Yöre halkı Hıdırellez'i sanki ortak bir doğum günü gibi kutluyor. Mezarlıkta yapılmasının sebebi de geçmişlerini, gelecekleri olan çocuklarla anmak, geçmişlerini geleceklerine öğretmek, hatırlatmak için buradalar." ifadesini kullandı.
Gülsüm İldiz ise Hıdırellez'de mezarlık ziyaretinde "dere" adı verilen yöresel kıyafetlerin giyildiğini belirtti.
İldiz, bunun göç kültüründe Türkmenlere has bir giysi olduğu bilgisini vererek, "Gömlek, önlük, şalvar ve kefiye denilen baş örtüsünden ibarettir. Özel günlerimizde boş bırakmayız, deremizi hep giyeriz." diye konuştu.
Sabah evden sepetleri hazırlayarak mezarlığa geldiklerini kaydeden İldiz, ölmüşlerini andıkları için oyun ve benzeri etkinliklere bu gelenekte yer olmadığını sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.