Bağdat’ta, Irak ve Türkiye arasında akademik iş birliği paneli
GÜNDEM
BAĞDAT (AA) Irak'ın başkenti Bağdat'ta, "Irak ve Türk Üniversiteleri Kültür Buluşması" paneli düzenlendi.
Bağdat’ta İrakiye Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen panele Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ve çok sayıda Iraklı akademisyen katıldı.
AA muhabirine konuşan Büyükelçisi Ali Rıza Güney, programda akademik alanda ikili iş birliği alanlarının değerlendirildiğini ifade ederek, "Bu panelde akademik sorunların aşılması konusu ele alınacak ve bu konuda izlenecek yol haritası görüşülecek. Irak'ta Türkiye eğitim modeline olan ilgi büyük. Bu yüzden bu alandaki iş birliğini yürüterek birbirimize sinerji katmamız gerekiyor." dedi.
Irak'taki genç nüfusun önemine dikkati çeken Güney, ülkedeki üniversitelerden mezun olan gençlerin Türkiye'de ve Türkiye'den mezun olan gençlerin Irak'ta iş fırsatlarını yakalayabileceği ve iş dünyasının elçileri olarak görev yapabileceklerine işaret etti.
Büyükelçi Güney, iki ülke arasındaki akademik iş birliğinin sürdürülmesi için Irak Yüksek Öğretim Bakanlığıyla temasların olduğunu sözlerine ekledi.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Azizoğlu da panele Iraklı 20'nin üzerinde devlet üniversitesi rektörünün katıldığını belirterek, bu çalıştayın gelecek yıl mayıs ayında düzenlenecek "TürkiyeIrak Üniversite Rektörleri Paneli"ne katkı sunacağını söyledi.
"Panelde çok önemli maddeler karara bağlandı ve bunlar YÖK, Dışişleri Bakanlığı ve Irak Yüksek Öğretim Bakanlığına sunulacak." diyen Azizoğlu, şunları kaydetti:
"Bu kararlar; akademik, diplomatik ve kültürel iş birliğinin gelişmesi ve ülkelerdeki üniversiteler arasında ortaklıkların oluşturulması. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her alanda olduğu gibi yüksek öğretimde de İslam coğrafyasında öncü rol almaktadır. Türkiye'nin akademik merkez olması için önemli çalışmalar yapılmaktadır. Iraklı öğrencilerin Batı ülkeleri yerine ortak kültüre sahip olduğumuz Türkiye'de okumaları konusunda mutabıkız."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?