Avusturya’da iki ay aradan sonra ibadethane ve restoranlar açıldı
GÜNDEMAziziye Camii İmam Hatibi Fatih Öztürk Yılmaz: "Cemaatimizin mutluluğu, sevinci gözlerinden okunuyor"
VİYANA (AA) Yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri gevşetmeye başlayan Avusturya’da, yaklaşık iki ay sonra kademeli olarak ibadethane ve restoranlar yeniden kapılarını açtı.
Ülkede günlük vaka sayıları ve can kayıplarındaki düşüş, normalleşme sürecinde yeni adımların atılmasına imkan sundu.
Salgınla mücadele kapsamında hayata geçirilen önlemlerin esnetilmesi sürecinde yeni bir adım olarak, kurallara uymak koşuluyla ibadethane, restoran ve okulların yeniden açılması, toplumda olumlu karşılandı.
Camiler ve kiliseler açıldı
Ülkede Müslümanlar uzun bir aradan sonra ilk defa toplu halde ibadet ederken, yaklaşık 900 yaşındaki en eski kilise Aziz Stephan Katedrali de kapılarını ziyaretçilere açtı.
AA muhabirine konuşan Viyana Aziziye Camii İmam Hatibi Fatih Öztürk Yılmaz, yaklaşık iki ay sonra yeniden camide cemaatle namaz kılabilmenin sevinci içerisinde olduklarını söyledi.
Yılmaz, cemaatin camide sosyal mesafeye uyması, kendi seccadesiyle namaz kılması, 10 metrekareye bir kişi şeklinde cemaatin camiye alınması gibi kurallara rağmen yeniden camide ibadet etmekten herkesin ziyadesiyle memnun olduğunu aktardı.
Risk grubunda yer alan 65 yaş üstü kişilerin ve 12 yaş altı çocukların camiye girmelerine izin verilmediğini ifade eden Yılmaz, "Bu grubun dışında kalan vatandaşlarımız çok memnunlar, camilerine kavuştular, bir hasret giderilmiş oldu." diye konuştu.
Yılmaz, ülkedeki Müslümanlar arasında bir bayram havası yaşandığını kaydederek, "Cemaatimizin mutluluğu, sevinci gözlerinden okunuyor." dedi.
Normalleşme sürecinde yeni adımlar
Pazartesi okulların açılmasıyla birlikte bir önemli adımı daha geride bırakacak olan Avusturya, 29 Mayıs’ta otelleri, 15 Haziran’da ise komşu ülkelerle sınırlarını açmaya hazırlanıyor.
Avusturya’da kısmi normalleşmeye ilişkin 14 Nisan’da 400 metrekarenin altındaki işletmelerin yeniden açılmasına izin verilerek ilk adım atılmış, daha sonra dışarı çıkma kısıtlamasının 1 Mayıs’ta kaldırılmasıyla, alışveriş merkezleri, kuaför ve çok sayıda iş yeri hizmete girmişti.
Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, Avusturya'da Kovid19 bulaşan kişi sayısı 16 bin 108'e, virüs kaynaklı can kaybı 628'e ulaştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?