ASKON, Asya Pasifik ülkelerinde Türk yatırımlarını artırmayı amaçlıyor
GÜNDEMASKON Asya Pasifik Temsilcisi Mürşit Çakır: ”Amacımız, Türk iş adamları ve bölgedeki yabancı iş adamlarının ortak bir zeminde buluşmalarını sağlayarak, ikili ticaretin genişlemesine katkıda bulunmaktır”
CAKARTA (AA) Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON), Asya Pasifik ülkelerinde Türk yatırımlarının ve ticari ilişkilerin artırılmasını hedefliyor.
ASKON Asya Pasifik Temsilcisi M. Mürşit Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Asya Pasifik temsilciliğimiz geçtiğimiz yıl kurulmuş olup, Asya Pasifik ülkelerinde ticari ilişkilerin artırılmasına yönelik, girişim ve çalışmalarımız başlamıştır." dedi.
Çakır, Türkiye ile Endonezya, Filipinler, Çin, Tayland, Güney Kore ve Malezya gibi bölge ülkelerinin, birçok sektörde karşılıklı yatırımlarını artırmayı ve ekonomik ilişkilere katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Bu kapsamda bölge ülkelerindeki iş fırsatları, şirketleşme ve yatırım alanları konusunda, Türk iş insanlarına danışmanlık hizmeti verdiklerini aktaran Çakır, "Ayrıca çeşitli organizasyonlarla, bölge ülkelerindeki iş insanlarına, Türkiye’deki yatırım fırsatları ve olanaklara ilişkin de sunumlar yapmaktayız." diye konuştu.
"Bu noktada en temel amaçlarımızdan biri de Türk iş adamları ve bölgedeki yabancı iş adamlarının ortak bir zeminde buluşmalarını sağlayarak, ikili ticaretin genişlemesine katkıda bulunmaktır." diyen Çakır, yeni tip koronavirüs (Kovid19) nedeniyle şu an için bazı ticari girişim ve organizasyonları çevrim içi düzenlediklerini ancak salgının bitmesiyle iş adamları için çeşitli iş gezileri ve etkinliklere yönelik hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.
"Endonezya ile ticari hacmimizin artmasını için çalışıyoruz"
Türkiye ve Endonezya arasında son dönemde görüşmeleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının yakın dönemde imzalanmasını beklediklerini söyleyen Çakır, "Bu çerçevede özellikle Endonezya’da başlıca inşaat, altyapı, enerji, mobilya, eğitim, sağlık ve gıda gibi çeşitli alanlarda büyük yatırım fırsatları görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Çakır, ASKON Asya Pasifik Temsilciliği olarak da Türkiye ve Endonezya arasındaki serbest ticaret anlaşmasıyla da karşılıklı ticari hacimde ivme olmasını ümit ettikleri belirterek, şöyle devam etti:
"Çünkü, Endonezya’nın, 1 milyon 904 bin 443 kilometrekarelik yüzölçümü ve 270 milyonu aşan nüfusu ile büyük bir pazar olduğunu biliyoruz. Endonezya, G20 ülkesi ve dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip. Ülkede tüketim ve inşaat harcamaları ekonomik büyüme içerisinde önemli yer kaplıyor. Yakın zamanda başkentin taşınmasından doğacak iş fırsatları olduğunu biliyor ve bu vesileyle Türk yatırımcılarımızın Endonezya pazarına girmelerini teşvik ediyoruz. Bu sebeple Endonezya’ya yatırım yapmak isteyen ve özellikle pazara ilk defa girecek olan Türk iş adamları için ASKON Asya Pasifik Temsilciliğimiz iyi bir rehber olacaktır."
Türkiye ve Endonezya, ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor
Son yıllarda ekonomik ortaklıklarını artırmak isteyen ve ticaret hacmi 1,6 milyar dolar olan Türkiye ve Endonezya, 2023 yılına kadar ikili ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyor.
Bu çerçevede iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik resmi ve gayri resmi çeşitli iş forumları ve toplantılar artarken, enerji, savunma, gıda ve inşaat Endonezya’da başlıca ivme yakalayan sektörler arasında yer alıyor.
Öte yandan Endonezya da Türkiye’de finans, palm yağı, kağıt, işlenmiş gıda ve turizm gibi alanlarda yatırımlarını genişletmek istiyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid19 salgını dönemi dışında son 20 yılda ortalama yüzde 5,2 büyüyen Endonezya, kalabalık nüfusuyla da tek başına büyük bir pazar olarak da öne çıkıyor.
Endonezya’nın Orta Doğu ve Avrupa pazarına ulaşması için Türkiye önemli bir konumda bulunuyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?