Antika meraklısı Katarlı değerli eşyaları evinin misafirhanesinde sergiliyor
GÜNDEMKatar’da 30 yılı aşkın süredir antika eşya toplayan Mansur erRuveyli, evinin misafirhanesini geçmişle geleceğin birleştiği bir mekana dönüştürdü Ruveyli’nin koleksiyonunda en önemli parçaları, antika cezveler, para ve pul koleksiyonları oluşturuyor
DOHA (AA) AHMED YUSUF Katarlı Mansur erRuveyli, çocuk yaşta babasının hediye ettiği eski kağıt paralardan ilham alarak toplamaya başladığı antika eşyaları, evinin misafirhanesinde ziyaretçilerle buluşturuyor.
Ruveyli'nin 7 yaşındayken başlayan antika tutkusu, onun evinin misafirhanesini, dünyanın dört bir yanından eşya ve paraları sergilediği küçük bir müzeye dönüştürmesini sağladı.
AA muhabirine konuşan 39 yaşındaki Ruveyli, antikaları nasıl topladığı ve hikayeleriyle ilgili bilgi verdi.
Antikaları toplamak için Katar'da ya da diğer Körfez ülkelerinde düzenlenen açık artırmalara katıldığını bazen de kıymetli parçaları satın almak için seyahat ettiğini anlatan Ruveyli, şöyle devam etti:
"Misafirhanede, ziyaretçilerin zevklerine hitap eden çok çeşitli parçalar var. Bazıları, eski ev eşyalarını seviyor, bazıları da 1980 ve 1990'ların okul araç gereçlerini, bazıları da cezveleri."
Arapların cömertliğinin sembolü "geleneksel cezveler"
Ruveyli'nin koleksiyonunda delle olarak bilinen geleneksel Arap cezveleri önemli bir yer tutuyor. Misafirhanenin her bir köşesinde bazısı Osmanlı dönemine ait farklı ülkelerden farklı boyutlarda 1000'e yakın cezve bulunuyor.
Katarlı antika meraklısı, kahve takımlarıyla birlikte sergilediği cezvelerin boyutu küçüldükçe ya da ömrü uzadıkça fiyatının da arttığını, asırlık cezvelerin özellikle Osmanlı dönemine ait olanların fiyatının 120 bin Katar riyalini aştığını ifade ediyor.
Kağıt para ve pul koleksiyonu
Ruveyli'nin antikaları toplama serüvenine başlamasına vesile olan kağıt paralar da çeşitlilik arz ediyor.
Katarlı antika tutkunu, Arap ve Körfez ülkeleri dahil 160 ülkeye ait kağıt paraları ve pulları ayrı ayrı sınıflandırarak dosyalıyor.
Ruveyli misafirhanesinde, televizyondan, radyo, eski sabit telefonlar, cep telefonları ve oyun konsollarına yer veren, müzik aletleri, eski buhurdanlıklar, volkanik taşlar, bakır havanlar, ziynet eşyaları, fotoğraf makineleri, antika hesap makinesi ve kadınların değerli eşyalarını koyduğu sandıklara kadar pek çok parçayı özenle saklıyor.
Katarlı Ruveyli, elektronik eşyaların yanı sıra Osmanlı döneminden kalma kılıç gibi eski silahlara da misafirhanesinde yer veriyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?