Antarktika'da 1550 kilometrekarelik buz kütlesi koptu
DOĞA - ÇEVREAntarktika'daki Brunt Buz Sahanlığı'ndan 1550 kilometrekarelik buzdağının ayrılması, uydu görüntüsüne yansıdı.
İngiliz Antarktika Araştırması (BAS), Kuzey Kutbu ve Antarktika'nın bir kısmında deniz buzulu kaybının artmasını hızlandıracak söz konusu kırılmanın, iklim değişikliği değil, buz parçalanması olarak bilinen doğal bir süreç nedeniyle gerçekleştiğini duyurdu.
Bilim insanları, 150 metre kalınlığındaki Brunt Buz Sahanlığı'ndan ayrılan 1550 kilometrekrelik buz kütlesindeki büyük çatlakları 10 yıl önce tespit etmişti.
Buna benzer, 1270 kilometrekarelik bir kütle de bir yıl önce ana karadan ayrılmıştı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin suskun volkanları uyanıyor mu?
Manisa Kula’da magma odasında tespit edilen püskürme riski, gözleri Türkiye’nin volkanlarına çevirdi. Ülkemizdeki volkanlar yüzlerce yıldır suskun olsa da bir gün aktif hale gelip gelmeyecekleri merak konusu.
Depozito iade sisteminin pilot uygulaması geri dönüşümü hızlandırdı
Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi", pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarıyla uygulanıyor. Sistem sayesinde, sokak ve caddeler cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıklarından büyük oranda arınırken, vatandaşlar da ek gelir elde ediyor.
Müsilaj sonrası Marmara'da balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı
Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021'deki müsilajın ardından Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yaklaşık yüzde 25 azalış, köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayı, miktar ve biyokütlelerinde ise yüzde 100'e yakın artış tespit ettiklerini belirtti.
Sahilleri kaçak yapılardan temizleyeceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız." dedi.