Ankara Şehir Hastanesinde Kanser Haftası etkinliği
SAĞLIKAnkara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel: Küçücük bir dokunuş, farkındalık bazı insanların hayatını yüzde yüz değiştiriyor Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara: Hedefimiz, ülkemizde KETEM sayısını 285e çıkarmaktır
ANKARA (AA) Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel, kanserde erken teşhisin önemine işaret ederek, "Küçücük bir dokunuş, farkındalık bazı insanların hayatını yüzde yüz değiştiriyor." dedi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ankara Şehir Hastanesi Bilkent Konferans Salonu'nda "Kanser Haftası Etkinliği" düzenlendi.
Hastanenin Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, kanserde erken teşhisin önemini vurguladı.
Kendisinin de bir genel cerrahi uzmanı olduğunu belirten Surel, "Erken teşhisin ne hayatlar değiştirebildiğini fiilen yaşadım, gördüm. Küçücük bir dokunuş, farkındalık bazı insanların hayatını yüzde yüz değiştiriyor." ifadesini kullandı.
Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm de kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğuna işaret ederek, "Özellikle çevresel faktörlerin kontrol altına alınmasıyla birlikte kanser sıklığında azalmalar görülebiliyor. Kanser kayıtçılığının iyileştirilmesi, erken teşhis ve takiplerinin uygulanması, palyatif hizmetlerinin kullanılması kanser sıklığının azalmasına sebep olmaktadır." dedi.
Türkiye'de kanser kontrol çalışmalarının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kanser Dairesi Başkanlığınca yürütüldüğünü ifade eden Gülüm, İl Sağlık Müdürlüğü olarak da kanser kayıtçılığı, kanser taramaları ve farkındalığını artırmak için halk eğitimleri ile etkinliklerin yapıldığını söyledi.
Prof. Dr. Gülüm, Ankara'da kanser taramalarının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı (ÇEKÜS) birimi ile Aile Sağlığı Merkezlerinin de katılımıyla tüm birinci basamak sağlık hizmetlerinde uygulandığı bilgisini paylaştı.
"Hedef KETEM sayısını 285'e çıkarmak"
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara ise kanserin tedavi, tarama ve koruma alanlarında incelendiğini belirtti.
Kanser tedavilerinde Türkiye'nin dünyada sayılı ülkeler arasına girdiğini dile getiren Kara, radyoterapi ve kemoterapide çok başarılı hizmetler verildiğini kaydetti.
Kara, kanser taramalarına ilişkin de "2002'de 11 KETEM ile başladığımız bu mücadeleye 2019 yılı itibarıyla 81 ilde en az bir tane olmak üzere 215 sabit KETEM, 26 mobil KETEM, toplamda 241 merkezde devam etmekteyiz. Hedefimiz ülkemizde KETEM sayısını 285'e çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.