ABD, Esed rejimine uygulanan yaptırımlardan muaf tutulduklarını gösteren mektubu Lübnan’a sundu
GÜNDEMABD’nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, Arap Doğal Gaz Boru Hattı projesi kapsamında Mısır ve Ürdün’le birlikte Esed rejimine uygulanan Sezar Yasası’ndan muaf tutulduklarını gösteren resmi mektubu Lübnan Başbakanı Mikati’ye verdi
BEYRUT (AA) ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Dorothy Shea, Lübnan Başbakanı Necib Mikati'ye, "Arap Doğal Gaz Boru Hattı" projesi kapsamında, Lübnan, Mısır ve Ürdün'ü Suriye'deki Esed rejimine uygulanan Sezar Yasası'ndan muaf tutulduklarını içeren resmi mektubu teslim etti.
Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan açıklamada, Mikati'nin Beyrut'taki Hükümet Sarayı'nda Shea'yı kabul ettiği belirtildi.
Shea'nın ifadelerine yer verilen açıklamada, "ABD Hazine Bakanlığı'ndan gelen resmi bir mektubu Başbakan Necib Mikati'ye ulaştırdım. Mektupta, Lübnanlı yetkilileri kaygılandıran ve ABD'nin destekleyip teşvik ettiği LübnanMısırÜrdün arasındaki bölgesel enerji anlaşmasındaki bazı hususların yanıtını içermektedir." denildi.
Ayrıca Shea , "Lübnan halkının maruz kaldığı enerji krizinin çözümüne yardımcı olmak, daha güvenli ve istikrarlı enerjiye doğru ilerleme sağlamaya devam ediyoruz. Yasal olarak herhangi bir ABD yaptırımı olmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Lübnan Enerji ve Su Bakanı Velid Fayyad, 21 Ekim 2021'de, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile bir araya geldiği görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Washington'un, Ürdün'den elektrik ve Mısır'dan doğal gazın ithal edilmesi halinde ilgili tarafların Esed rejimi için uygulanan "Sezar Yaptırım Yasası"ndan muaf tutulacağı teminatı verdiğini açıklamıştı.
Ancak Mısır tarafı, ABD'den nihai olarak "Arap Doğal Gazı Boru Hattı" dolayısıyla muaf edildiklerini içeren bir resmi mektubu bekliyordu.
Arap Doğal Gazı Boru Hattı
1 milyar 200 milyon dolara mal olan toplam 1200 kilometre uzunluğunda, 4 etaptan oluşan boru hattı Mısır, Ürdün ve Suriye'den geçip Lübnan'ın Trablusşam kentine ulaşıyor.
Arap Doğal Gaz Boru Hattı'ndan Lübnan'a gaz ithalat testi 2009'da başladı ve aynı yıl kısa süreliğine Trablusşam'daki Deyr Ammar Elektrik Santrali'ne gaz verildi.
Açık raporlara göre 2010'da Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki güvenlik olayları, ardından ülkedeki Arap Baharı gösterileriyle meydana gelen gelişmeler ve Suriye'deki iç savaşın patlak vermesiyle Lübnan'a doğal gaz ithalatı tamamen durdu.
Beyrut yönetimi, eylülde, ülkedeki enerji krizine çözüm bulmak için Ürdün'den elektrik ve Mısır'dan da gaz ithalatı için girişimler başlatmıştı.
Lübnan, Suriye'deki Esed rejimi, Ürdün ve Mısır arasında "Arap Doğal Gaz Boru Hattı"nın yeniden faaliyete geçmesi için anlaşmalar imzalanmıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?