Bekir BAŞYURT

Bekir BAŞYURT

Mail: bekirbasyurt@hotmail.com

Türkiye’de Gizli Bir Amerikan Karargahı: ODC

Türkiye de 15 ana ve bunlara bağlı lojistik üsler ile toplam 103 resmi NATO askeri üssü var. Bu üsler resmi NATO anlaşması ile kurulan üsler ama birde Ankara da direkt Amerikan Savunma Bakanlığı PentagonImage’a bağlı gayrı resmi bir yapılanma var;  ODC-T (Turkey).

Başkent Ankara’da, çok stratejik Türk askeri tesisleri ile yan yana bulunan Amerikan İşbirliği Ofisi’nin, Türkiye’de üslenmiş en köklü Amerikan karargâhı olduğu ileri sürülüyor.

İngilizce adı, Office of Defense Cooperation olan Amerikan İşbirliği Ofisi, Marshall yardımları ve Truman doktrini gereğince 1947 yılından beri Türkiye’de kurulu ve Türkiye ile birlikte 21 ülkede faaliyet göstermekte. Kısa adı ODC olan örgüt, bir Amerikan Savunma Bakanlığı (kısa adı DOD, Department of Defence) kuruluşu. ODC'nin ambleminde yer alan 13 yıldız, DOD'un 13 istihbarat kuruluşunu temsil etmekte ve bu yıldızlar, amblemde öyle bir dizilmiş ki; toplamda yeni bir yıldız ortaya çıkıyor... Bu yıldızların İsrail bayrağındaki 6 köşeli yıldızı oluşturduğu öne sürülüyor.

Office of Defense Cooperation, 1947 yılında kurulan ve daha sonra 1958’de isim değiştirerek JUSMMAT olan Amerikan yardım kuruluşu JAMMAT adlı örgütünün, 1 Mayıs 1994’de isim değiştirmiş hali…

ODC-T’nin tümgeneral olan komutanı, Türkiye'deki ve bölgedeki en yetkili Amerikan görevlisi. Üstelik bu komutan, Birleşik Devletler ’in Avrupa’daki güçlerinin komutanı, Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın temsilcisi. Kısaca "U.S. European Command" ın…

ODC’nin faaliyette bulunduğu 20 ülkede adresi, normal olması gereken gibi bir Amerikan toprağı olan Amerikan Elçilikleri ama Türkiye’de bu örgütün adresi, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Merkez Orduevi, Kara Harp Okulu gibi çok önemli Türk askeri varlığının tam ortasında bulunmaktadır. Bu örgütün adresi, gerek Türkiye’nin Amerika'daki büyükelçiliği tarafından, gerekse www.sce.doc.gov isimli denizaşırı iş imkanları sunan Amerikan internet sitelerinde başvuru adresi olarak verilmektedir.

Bu adres; ODC-T Karargâhı, Kirazlıdere Mevkii, İsmet İnönü Bulvarı no 94. ANKARA

ODC-T’nin, Türkçe açılımı, kendi kartvizitlerinde belirtildiği gibi Amerikan İşbirliği ofisi değil, Savunma İşbirliği Ofisi. Bir askeri kaynağın konu ile ilgili yorumu şu:

“Amerika, bu örgütün adının sonuna, bulunduğu ülkenin adını ekleyerek, o ülke ile savunma işbirliği amacıyla var olduğu izlenimini vermektedir. Evet, görünüşte öyledir, ancak işin aslı başkadır. ODC, Pentogon bünyesinde faaliyet gösteren CIA, DIA, NSA gibi 13 adet istihbarat ve müdahale örgütünün işbirliği ofisidir. ODC'nin sonuna konulan ülke ismi sadece, bulunduğu ülkeyi vurgulamaktadır.”

ODC’nin amacı nedir?

 Office of Defence Cooperation Turkey, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hızlı modernizasyonu ve Türkiye'de Amerika Birleşik Devletleri politikalarını geçerli kılmak için çalışmakta. Türkiye'de bulunan ODC, dünyada benzeri olmayan biçimde mesela Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile aynı yerde. Askeri satın alma konularında Türk askeri yetkililerine "seminerler" düzenlemekte, Türkiye hakkındaki tüm ekonomik, sosyal ve askeri verileri toplamakta.

Kaynağımızın değerlendirmesi şu: “Seferberlik Tetkik Kurulu'nun ODC’nin ilk ismi olan JAMMAT binasında kurulduğunu düşünürsek ve Amerikan istihbarat ve müdahale güçleri arasında Army Special Operations Forces'ın -kısa adı ARSOF, Amerikan Özel Harekat Kuvvetleri- bulunmaması da mümkün olmadığından, ODC ve Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı arasında organik bir bağlantı olduğunu söylemek, pek hayalci olmayacaktır.”

 

ODC, hangi ülkelerde?

ODC örgütlenmesinin değişik isimlendirmeleri var: Örgüt, “Office of Defense Cooperation” adıyla, Belçika, Botwana, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Fas, Hollanda, Nijerya, Norveç, Paraguay, Polonya, İspanya, Tunus, İngiltere ve Uruguay ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Costa Rika’da (ODR)Office of Defense Representation, Pakistan’da (ODRP)Office of Defense Representative, Bahreyn, Mısır ve Umman’da, (OMC)Office of Military Cooperation, Kuveyt’te, (OMC-K)Office of Military Coop, Singapur’da (SAO)Security Assistance Office (Singapore), Katar, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri ve Djiboute’de (USLO)U.S. Liaison Office.

Yorum Yazın