YTB Türk Dünyası Genç Liderler Programı öğrencileri İstanbul’da
KÜLTÜR SANATİSTANBUL (AA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB), Türk Dünyası Genç Liderler Programını başarıyla tamamlayan bir grup üniversite öğrencisi Türkiye'ye geldi.
YTB'nin, bağımsızlıklarının 30. yılını kutlayan Türk Cumhuriyetlerinden gençlere yönelik faaliyetleri devam ediyor.
"Dilde, Fikirde ve İşte Birlik" sloganından hareketle 2021 yılında Avrasya Gençlik Okulu'nu açan YTB, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan seçilen 105 öğrenciye, program dahilinde uzman kişilerin katılımıyla çeşitli alanlarda 3 ay seminer verdi.
Avrasya Gençlik Okulundan 36 öğrenci İstanbul, Ankara ve Bursa'daki tarihi, kültürel yerleri görmek ve çeşitli etkinlere katılmak üzere "Türk Dünyası Genç Liderler Programı" kapsamında Türkiye'ye geldi.
Öğrenciler Ayasofyai Kebir Camii'ni, Topkapı Sarayı'nı, Sultanahmet Camisi'ni, Fatih ve Süleymaniye külliyelerini, Eyüp Sultan Türbesi'ni, Pierre Loti'yi ve Dolmabahçe Sarayı'nı gezdi.
Türk Konseyi Genel Sekreterliğini ziyaret edip, atölye çalışması kapsamında ebru sanatını deneyimleyecek öğrenciler, ayrıca YTB İstanbul ofisinde film etkinliğine katılacak.
"Sadece televizyondan izleyebildiğim yerleri canlı olarak görüyorum"
Türk Dünyası Genç Liderler Programına Kazakistan'dan katılan Gülistan Abdullayeva, önemli isimlerden 3 ay boyunca seminer aldıklarını belirterek, bu derslerin çok faydalı olduğunu söyledi. İstanbul'a ilk defa geldiğini ve çok beğendiğini ifade eden Abdullayeva, "Gerçekten muhteşem bir şehir. İnsanlar da çok iyi." diye konuştu.
Özbekistan'dan gelen ve Türkoloji öğrencisi Gulbakhor Alijonava ise çevre sorunları, sosyoloji, teknoloji, tarih, edebiyat, sanat gibi birçok alanda uzman kişilerden 12 haftalık eğitim aldıklarını ve programı başarıyla tamamladığını dile getirdi.
Türkiye ve İstanbul'a ilk kez geldiğini aktaran Alijonava, "Üç yıldır Türkiye hakkında birçok şeyi okuyup öğrendik ama bunları kendi gözlerimizle canlı olarak görmek çok heyecan verici. Topkapı Sarayı'ndan geldik biraz önce buram buram tarih kokuyordu. Programa katıldığım için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.
Kırgızistan'dan Manas Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Nursonkol Amanbai de program kapsamında seminerler dışında kitap okumaları, film etkinlikleri gibi birçok çalışmanın yapıldığını bildirerek, son derece verimli bir 12 hafta geçirdiklerini kaydetti.
YTB'ye seminerler ve Türkiye programı için teşekkür eden Amanbai, "Türkiye kültürel olarak çok zengin bir ülke. Benim için etkileyici bir gezi oluyor. Sadece televizyondan izleyebildiğim yerleri, belgesellerden gördüğüm Ayasofya'yı şimdi canlı olarak görüyorum." şeklinde konuştu.
Öğrenciler, İstanbul'dan sonra Bursa ve Ankara'ya giderek çeşitli seminerlere katılacak.
İlginizi Çekebilir
Oscar'da kırmızı broşlarla Gazze'de ateşkes çağrısı
Oscar töreninde aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimlerin bulunduğu birçok sanatçı salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla geldi.
Sanat dünyası Gazze İçin Ben de Oradayım konserinde buluştu
"Gazze İçin Ben de Oradayım" konseri, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri
Masallar diyarı'ndan Kültür Yolu'na... Ülkemizin uluslararası marka değerini artırmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, masallar diyarı Kapadokya'dan başlıyor. 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festivalde sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 300’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği festivalde binden fazla sanatçı yer alacak.
Türk Dil Kurumu bazı sözcüklerin yazımını değiştirdi
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları...