Yarım asırlık şifa kapısının şehir hastanesine uzanan yolculuğu
SAĞLIKİlk etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın teşrifleriyle hizmete açılan ve yeni binasıyla şehir hastanesi statüsüne kavuşan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi hizmet vermeye başladı Dev kompleks, modern mimarisi, son teknolojiyle donatılmış alt yapısı ve uzman kadrosuyla Türkiye nin en önemli sağlık üslerinden biri olarak şifa dağıtmayı sürdürecek Hastanenin 1972 de hizmete alınan binası, yeni deprem yönetmeliğine uygun olmayışı, olası bir depremde de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için İPKB tarafından yeniden projelendirildi Önceki yapısında 50 bin 455 metrekarelik kapalı alana sahip olan hastane, yeni kompleksle birlikte 238 bin 924 metrekare kapalı alanda hizmet vermeyi sürdürecek Yeni kompleksin ilk etabında bulunan 385 adet izolatör, tüm fazların tamamlanmasıyla 503 e çıkarılacak. Bu sayede hastane, 8 şiddetindeki deprem anında ve sonrasında dahi hizmete devam edilebilecek Eski binasında 640 adetlik yatak kapasitesine sahip olan hastane, dönüşümün ardından ilk etabında 786 yatakla hizmet verecek. Sağlık kompleksinin ikinci etabının tamamlanmasıyla bu sayı 1146 ya yükselecek
İSTANBUL (AA) HATİCE ŞENSES Yarım asra yakındır şifa dağıtan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle açılan ilk etabının hizmete alınmasıyla şehir hastanesi statüsüne kavuşarak, modern mimarisi, son teknolojiyle donatılmış alt yapısı ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin en önemli sağlık üslerinden biri olarak şifa dağıtmayı sürdürecek.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hayata geçirilen şehir hastaneleri projesi kapsamında ülkenin dört bir yanında sağlık üsleri hizmete alınırken, tarihinde sayısız medeniyete de ev sahibi olan İstanbul yapılan sayısız yatırımla sağlığın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayalim ve sevdam" olarak nitelendirdiği ve hizmet kaliteleriyle öne çıkan şehir hastaneleri, hastaların sağlıkla ilgili sorunlarının tek bir merkezde çözülebildiği yerlerin başında geliyor.
Yarım asra yakındır şifa dağıtan Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi de İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından Göztepe yerleşkesinde hayata geçirilen ve ilk etabı tamamlanarak hizmete alınan yeni binasıyla hem yeni yüzüne hem de şehir hastanesi statüsüne kavuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ismi "Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanemizin İstanbulumuza, ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadeleriyle açıklanan sağlık üssü, bünyesinde barındırdığı özellikleriyle de göz dolduruyor.
Deprem anında dahi operasyonel faaliyetler devam edecek
Dev kompleks, modern mimarisi, son teknolojiyle donatılmış alt yapısı ve uzman kadrosuyla Türkiye'nin en önemli sağlık üslerinden biri olarak şifa dağıtmayı sürdürecek.
Hastanenin 1972'de hizmete alınan binası, yeni deprem yönetmeliğine uygun olmayışı, olası bir depremde de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için İPKB tarafından yeniden projelendirildi.
Önceki yapısında 50 bin 455 metrekarelik kapalı alana sahip olan hastane, yeni kompleksle birlikte 238 bin 924 metrekare kapalı alanda hizmet vermeyi sürdürecek.
Yeni kompleksin ilk etabında bulunan 385 adet izolatör, tüm fazların tamamlanmasıyla 503'e çıkarılacak. Bu sayede hastane, 8 şiddetindeki deprem anında ve sonrasında dahi hizmete devam edilebilecek.
Eski yapısında 430 araçlık otopark bulunan hastanenin yeniden inşası sonrasında, ilk etabında 15'i engelli olmak üzere 873, tüm fazların tamamlanmasıyla 36'sı engelli olmak üzere 1431 araç kapasiteli otopark bulunuyor.
147 olan eski hastanedeki poliklinik sayısı, sağlık merkezinin birinci etabında 175'e yükselirken, bu sayı ikinci fazın da hizmete alınmasıyla 239'a ulaşacak.
Eski binasında 640 adetlik yatak kapasitesine sahip olan hastanede, dönüşümün ardından ilk etabında 786 yatakla hizmet verecek. Sağlık kompleksinin ikinci etabının tamamlanmasıyla bu sayı 1146'ya yükselecek.
Yoğun bakım yatak kapasitesi iki katına çıkarıldı
Hastanenin önceki yapısında 86 olan yoğun bakım yatak sayısı, yeni binanın ilk etabıyla birlikte 96'ya ulaşırken, ikinci fazın tamamlanmasıyla 174'e çıkacak.
Ayrıca hastanedeki yoğun bakım odaları negatif basınç özelliğinde çalışabilirken, için iç havayı dış mekana vermeden dışarı atabilme özelliğine sahip. Bunun birlikte klima santralleriyle de bina içinde tamamen temiz hava kullanılabiliyor.
Yeni projeyle birlikte 21 olan ameliyathane sayısı, 28'e, 35 olan doğumhane sayısı ise 38'e yükseltilirken, 46 kişilik olan koğuş sistemli hasta odaları, otel konforunda sağlık hizmetinin alınabileceği en fazla iki kişilik odalara dönüştürüldü.
Ayrıca yeni hastane kompleksi enerjisinin yüzde 40'ını kendi doğalgaz enerji santralinde üretecek şekilde tasarlandı.
Öte yandan yeni sağlık tesisinin çatı üstünde son derece estetik mimariyle tasarlanmış EC135, EC145, A109 tipi helikopterlere hizmet verebilecek heliped dizayn edildi.
Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi olarak hizmet verecek yeni kompleks, geri dönüşülebilir malzemeler kullanılarak tasarlanırken, cephe tasarımı enerji kayıplarını önleyecek, gün ışığından maksimumum faydalanılacak şekilde yapıldı.
Ayrıca yeni bina, yangın yönetmeliklerine uygun, son teknolojiyle üretilmiş yangın algılama sistemleri kullanılarak ve yangın otomasyon sistemi ile kontrolü sağlanacak şekilde tasarlandı. Hastane güvenliği ise binaya takılan 970 adet kamera ile sağlanıyor.
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.