Yanardağ ve şelalelerin ülkesi: İzlanda
GÜNDEMİzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzere sahip dünyanın en farklı bölgelerinden biri
REYKJAVİK (AA) Reykjanes Yarımadası'ndaki Fagradalsfjall Dağı çevresindeki volkanik patlama ile dikkatleri üzerine çeken İzlanda, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir ülke.
İzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzere sahip dünyanın en farklı bölgelerinden biri.
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, Kuzey Amerika ile Avrupa kıtaları arasında volkanik bir ada üzerine kurulu olan İzlanda'ya en yakın kara parçası 350 kilometre batısındaki Grönland.
Gullfoss (Altın Şelale)
103 bin kilometre kare yüzölçümüne sahip ada ülkesi binlerce şelaleye de sahip. Bu şelalelerden en meşhuru ise adı altın şelale anlamına gelen "Gullfoss". Hvita nehrinin beslediği ve iki ayrı katmandan oluşan şelale 32 metre yüksekliğe sahip.
Başken Reykjavik'e 116 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, görkemiyle her yıl milyonlarca turistin ziyaretine uğruyor.
Geysir
İzlanda'da görülecek en ilginç noktalarda biri de Geysir. Yer altından yüzeye fışkıran sıcak su, yaklaşık 70 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor.
Gullfoss'a oldukça yakın bir konumda bulunan Geysir'e gelen turistler basınçla havaya fışkıran sıcak suyu heyecanla izliyor.
Thingvellir Ulusal Parkı
Thingvellir Ulusal Parkı, Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik plakalarının birleşme noktasında yer alıyor. Yamaçtan aşağıya doğru bakıldığında kıtaların birbirinden ayrıldığı bölgede oluşan derin yarık dikkati çekiyor.
Parkta sayısız tektonik göl, yosunlu kayalık ve derin vadiler bulunuyor.
İzlanda atları
İzlanda'da yol kenarlarında birçok at görmek de mümkün. İzlanda atları, kısa boyları ve güzel yeleleriyle göze çarpıyor.
Turistlerin de yol kenarında durarak beslediği atlar, soğuk havaya da oldukça dayanıklı.
Para birimi olarak kronu kullanan, ekonomisinde balıkçılık, alüminyum işleme ve turizmin büyük paya sahip olduğu İzlanda, dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerinden birisi.
Aynı şekilde, dünyanın en düşük suç oranına sahip ülkelerinden olan İzlanda'nın yemek kültürü ise daha çok balık ve balık ürünleri üzerine kurulu. İzlanda mutfağında, et yemekleri de önemli yer tutuyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?