Van Gölü’nde dip çamuru temizliği yapıldı
DOĞA - ÇEVREVali ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez: ”Van Gölü’nde şimdiye kadar yaklaşık 70 bin metreküp dip çamuru temizledik. Hem bölgedeki kötü koku azaldı hem de temizlik yapılan yerlerde doğa çok hızlı bir şekilde kendini yeniledi” ”2,5 milyon metreküp dip çamuru temizlemeyi hedefliyoruz”
VAN (AA) Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında, Van Gölü'nün zemininden yaklaşık 70 bin metreküp balçık ve dip çamuru çıkarıldı.
Van Gölü'nün Tuşba sahilinde yürütülen balçık ve dip çamuru temizleme çalışmalarını inceleyen Vali ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin hayata geçirilmesiyle gölde dip çamuru temizliğine başladıklarını söyledi.
Çalışmaların hızlandırılması için yeni iş makineleri aldıklarını anlatan Bilmez, "Van Gölü'nde şimdiye kadar yaklaşık 70 bin metreküp dip çamuru temizledik. Hem bölgedeki kötü koku azaldı hem de temizlik yapılan yerlerde doğa çok hızlı bir şekilde kendini yeniledi. Eskiden bu sahile kirlilikten dolayı hiç yanaşmayan ördekler gelmeye başladı." dedi.
Bilmez, çalışmaları Tuşba sahilinde yoğunlaştırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"4 ekskavatör ve 20 kamyonla yaz, kış demeden sürekli temizlik yapmaya çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da 5 milyon lira bağış desteğinde bulunuldu. İnşallah Van halkını gölle buluşturacağız. Gençlerimiz zamanlarının çoğunu bu sahillerde geçirecek. Bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğiz. 2,5 milyon metreküp dip çamuru temizlemeyi hedefliyoruz. En sıkıntılı bölge Tuşba sahili. Çalışmaları şimdilik burada yoğunlaştırdık."
İlginizi Çekebilir
Türkiye’nin suskun volkanları uyanıyor mu?
Manisa Kula’da magma odasında tespit edilen püskürme riski, gözleri Türkiye’nin volkanlarına çevirdi. Ülkemizdeki volkanlar yüzlerce yıldır suskun olsa da bir gün aktif hale gelip gelmeyecekleri merak konusu.
Depozito iade sisteminin pilot uygulaması geri dönüşümü hızlandırdı
Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirilen "Depozito Yönetim Sistemi", pilot bölge seçilen Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 yıldır başarıyla uygulanıyor. Sistem sayesinde, sokak ve caddeler cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıklarından büyük oranda arınırken, vatandaşlar da ek gelir elde ediyor.
Müsilaj sonrası Marmara'da balık çeşitliliği yüzde 25 azaldı
Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021'deki müsilajın ardından Marmara Denizi'ndeki balık tür çeşitliliğinde yaklaşık yüzde 25 azalış, köpek balığı ve vatoz gibi türlerin sayı, miktar ve biyokütlelerinde ise yüzde 100'e yakın artış tespit ettiklerini belirtti.
Sahilleri kaçak yapılardan temizleyeceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız." dedi.