Üç üniversitenin iş birliğiyle karaciğer enzimlerini ölçen test kiti geliştirilecek
SAĞLIKHitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay: ”Geliştirilecek test kiti sayesinde çip teknolojisi aracılığıyla zaman alıcı ve uzun işlem gerektiren testlerin dezavantajlarının en aza indirilmesini hedefliyoruz”
ÇORUM (AA) Hitit Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, karaciğer enzimlerinin ölçülmesi için tanı test kiti geliştirilmesinin hedeflendiği bildirildi.
Hitit Üniversitesinden yapılan açıklamada, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay'ın yürütücülüğünde, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Öçsoy'un danışmanlığında hazırlanan "AST ve ALT Enzimlerinin Ölçülmesine Yönelik Antosiyanin Temelli Hızlı, Hassas ve Ekonomik Kolorimetrik Tanı Testlerinin Geliştirilmesi Projesi"nin Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığınca destekleneceği belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akçay, proje kapsamında karaciğerin ürettiği AST ve ALT enzimlerinin hızlı, hassas ve ekonomik şekilde ölçümünün gerçekleştirilebilmesi için bitkisel kaynaklı maddelerin kullanıldığını, bu kapsamda renk değişimiyle sonuç veren tanı testleri geliştirmeyi hedeflediklerini anlattı.
Akçay, "Diğer renk değişimiyle sonuç veren yöntemlere kıyasla laboratuvar şartlarında sentezlenen toksik kimyasallar yerine bitkilerden elde edilen moleküller, test içeriğine entegre edilerek ekonomik, yerli ve milli bir test geliştirilecektir. Geliştirilecek test sayesinde çip teknolojisi aracılığıyla zaman alıcı ve uzun işlem gerektiren testlerin dezavantajlarının en aza indirilmesini hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
Hitit Üniversitesinin "Makine ve İmalat Teknolojileri" alanında ihtisaslaştığını hatırlatan Akçay, bu kapsamda sağlık teknolojilerine yönelik proje hazırladıklarına işaret etti.
Dr. Öğretim Üyesi Akçay, şunları kaydetti:
"Hitit, Erciyes ve Hacettepe üniversitelerinin iş birliğiyle ülkemizi sağlık teknolojileri alanında daha güçlü kılabilmek adına hazırladığımız projemizde çalışmalarımıza başladık ve olabilecek en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Proje sonucunda oluşturulacak ürünün patentini de alarak kliniklerde uygulanabilecek, hastanelerimizdeki iş yükünü azaltabilecek testler geliştireceğiz. Elde edeceğimiz testlerle ülkemize ciddi katkı sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.