TUSAŞ uydu ihracatında hedef büyüttü
GÜNDEMTUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: ”Bir müşteri bulduğumuz görünüyor, kesinleşmediği için paylaşmıyoruz. O da olursa bu uydudan (Small GEO) 3 tane daha yapacağız. Dördüncü bir müşteri de çıktı. Bunlar da kesinleştiğinde toplamda 5 uyduya ulaşacağız. 34 yıl içinde bu uyduları yaparsak Türkiye iyi bir ihracat yapacak”
ANKARA (AA) Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye'nin uydu alandaki ilk ihracatı olan yeni nesil haberleşme uydusu Small GEO için yeni müşterilerle görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
Kotil, TÜRKSAT'ta gerçekleştirilen Uydu Teknolojileri Haftası etkinlikleri kapsamında yaptığı sunumda, şirketin uydu teknolojileri alanındaki çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi.
Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde aynı anda 2 uydu yaptıklarını ifade eden Kotil, bunu 3'e çıkarmak için de altyapıya sahip olduklarını söyledi. Kotil, merkezde TÜRKSAT 6A ve İmece uydularına yönelik çalışmaların devam ettiğini, yakın zamanda bunlara Arjantin'e ihraç edilecek uydunun ekleneceğini bildirdi.
Arjantin merkezli INVAP firmasıyla ortak kurdukları GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ ile birlikte geliştirdikleri ArsatSG1'in Türkiye'nin ilk uydu ihracatı olacağını dile getiren Kotil, uydunun 2023'te gökyüzünde olacağını belirtti.
Elektrikli itki sistemiyle çalışan Small GEO uydusuna yeni müşteri arayışları olduğunu anlatan Kotil, "Bir müşteri bulduğumuz görünüyor, kesinleşmediği için paylaşmıyoruz. O da olursa bu uydudan 3 tane daha yapacağız. Dördüncü bir müşteri de çıktı. Bunlar da kesinleştiğinde toplamda 5 uyduya ulaşacağız. 34 yıl içinde bu uyduları yaparsak Türkiye iyi bir ihracat yapacak." dedi.
Yeni tasarım metotlarıyla uydu tasarım ve üretiminin çok daha kolay hale geldiğine işaret eden Kotil, böylece dev uydu şirketleriyle arayı kapatmanın mümkün olduğunu söyledi.
Kotil, Türkiye'nin uydu tasarım ve üretiminin yanında uydu fırlatma yeteneğine de kavuşacağını kaydetti.
Uydu teknolojilerine yatırım
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel de birçok ülkenin uydu teknolojilerine ciddi yatırımlar yaptığını ve bu alanda 1 milyondan fazla kişinin çalıştığını söyledi.
Uzay teknolojisinin kaçınılmaz olarak askeri alanda da kullanıldığını ifade eden Demirel, Başkanlık olarak keşif gözetleme uydu, uydu haberleşme, seyrüsefer uydu, uzay ArGe, uydu fırlatma sistem projeleri yürüttüklerini söyledi.
Türkiye'nin uydu entegrasyon ve test altyapısı konusunda önemli kabiliyetlere sahip olduğunu anlatan Demirel, uydulardaki ve yer istasyonundaki yerlilik oranını artırmak için de çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.
İlginizi Çekebilir
Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi başladı
Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmet, bugün itibarıyla vatandaşların kullanımına açıldı.
İsrail ile ticari ilişkileri tamamen durdurduk
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "85 bin tonun üzerinde yardımı Mısır üzerinden Gazze'ye ulaştırdık. Gazze'ye en fazla yardım ulaştıran ülke konumundayız. Gazze soykırımına tepki olarak İsrail ile ticari ilişkileri tamamen durdurduk. 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden vazgeçtik" dedi.
Gazze'nin kuzeyinde 100 bini aşkın Filistinli aç ve susuz
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, yaklaşık bir aydan beri İsrail ordusunun sıkı abluka ve saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 100 binden fazla Filistinlinin aç ve susuz kaldığını açıkladı.
TBMM'de bu hafta hangi konular görüşülecek?
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemi yeni haftada da yoğun olacak. Meclis Genel Kurulu'nda 9. Yargı Paketi ele alınacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise 4 bakanlığın bütçesi görüşülecek.