TÜRKPATENT’in ”coğrafi işaret” verdiği ürünleri Yunus Emre Enstitüsü yurt dışında tanıtacak
GÜNDEMTürk Patent ve Marka Kurumu Başkan Vekili Cemil Başpınar: ”Yunus Emre Enstitüsü ile iş birliğini önemsiyoruz, ortak faaliyetleri gerçekleştirmek için her türlü katkıyı sağlayacağız” Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş: ”Anlaşmayla başka ülkelerle ilişkilerimize katma değer katacağız. Belirli miktarda ihracat değil, daha değerli ihracat yapılacak”
ANKARA (AA) Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜRKPATENT) "coğrafi işaret" vererek tescillediği ürünler, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve dış temsilcilikleri aracılığıyla yurt dışında tanıtılarak, hem ihracat potansiyelleri artırılacak hem de katma değerleri yükseltilecek.
TÜRKPATENT ile YEE arasında konuya ilişkin iş birliği protokolü Enstitüde düzenlenen törenle imzalandı.
TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar, törende yaptığı konuşmada, imzalanan protokolün, Türkiye'nin tescilli coğrafi işaretli ürünlerinin uluslararası düzeyde tanıtılmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Söz konusu ürünlerin Türkiye için yüksek katma değer yaratan ürünler olduğuna işaret eden Başpınar, "1139 tescilli coğrafi işaretli ürünümüz var. Avrupa Birliği (AB) tarafından yani uluslararası düzeyde tescilli 8 ürünümüz var. YEE, Türkiye'yi ve Türk sanatını dünyada tanıtmak için çok başarılı işler ortaya koyuyor. Coğrafi işaretler konusu, Türk mutfağı ve gastronomisi anlamında da önemli girdiler sağlayacaktır. Dolayısıyla söz konusu iş birliğini önemsiyoruz, ortak faaliyetleri gerçekleştirmek için her türlü katkıyı sağlayacağız. Bu imzaların kağıt üzerinde kalmasını istemiyoruz. 3 ay sonra ne tür kazanımlar elde ettiğimizi takip edip tekrar değerlendireceğiz." dedi.
"Daha değerli ihracat yapılacak"
YEE Başkanı Şeref Ateş de Enstitünün Türkiye'yi dünyaya tanıtan, Türk insanı ile dünya insanı arasında bağ kuran bir kurum olduğunu bildirdi.
Yabancı ülkelerin Türkiye'ye güven duyması için doğru şekilde tanıtımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Ateş, ülkenin markalaşan düşüncelerini patent yöntemiyle koruyan TÜRKPATENT ile yol almanın çok kıymetli olduğunu dile getirdi.
Ateş, yörelerin olağanüstü zenginliğini yansıtan ürünlerin dünyada tanıtılmasının ihracatı da artıracağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Anlaşmayla başka ülkelerle ilişkilerimize katma değer katacağız. Belirli miktarda ihracat değil, daha değerli ihracat yapılacak. Dünya çapında 65 merkez ve yüzlerce personelimizle Türkiye'nin güzel değerlerini TÜRKPATENT ile dünyaya taşıyacağız. Bunları, festival ve etkinlik kapsamında gerçekleştireceğiz. Ayrıca ürünleri, hazırladığımız eğitim setlerinin içine gerek dijital ortamda filmler çekmek gerek fiziki materyal şeklinde hikayeleştirmek gerekse de hikayelere ürün yerleştirmek yöntemleriyle tanıtacağız."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?