Türkmenistan, uluslararası ulaşım alanında yeni anlaşmalara imza attı
GÜNDEM
AŞKABAT (AA) Türkmenistan, karayla çevrili gelişmekte olan ülkelerin ulaştırma bakanları düzeyindeki konferans çerçevesinde yeni anlaşmalara imza attı.
Türkmenistan'ın Avaza bölgesindeki bir otelde yapılan imza töreninde, Türkmenistan Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mammethan Çakiyev ile Moldova Cumhuriyeti Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Andrei Spinu arasında uluslararası kara yolu taşımacılığına ilişkin anlaşma imzalandı.
Daha sonra Türkmenistan Bakanlar Kurulu Ulaştırma ve Haberleşme Ajansına bağlı Türkmen Deniz Derya Yolları Başkanı Annadurdy Kosayev ile Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Khvtisiaşvili arasında deniz yolu ulaşım ve taşımacılığına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Türkmenistan Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı ile Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı arasında uluslararası kara yolu taşımacılığının geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı. Taraflar, anlaşma sonrası iki ülke arasındaki ulaştırma iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verildiklerini kaydetti.
Aşkabat anlaşmasının kapsamı genişliyor
Uluslararası ulaştırma ve transit koridoru oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya (Aşkabat Anlaşması) taraf devletlerin koordinasyon konseyinin 2. toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Türkmenistan Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mammethan Çakiyev, İran Cumhuriyeti Yollar ve Kentsel Kalkınma Bakanı Rüstem Kasemi, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Bakan Yardımcısı Almaz Idyrysov ve Özbekistan'ın Türkmenistan Büyükelçisi Akmalcon Kuçkarov katıldı.
Toplantıda, anlaşmanın taraf ülkeleri arasındaki trafiği kolaylaştırmak konuları ele alındı ve anlaşmaya katılacak yeni üyeler değerlendirildi.
"Türkiye’nin Orta Asya ülkeleri için bir kere daha stratejik önemini gösterdi"
Türkmenistan Ulusal Konseyi Meclisinin Milletvekili Kerimguly Geldiyev, karayla çevrili gelişmekte olan ülkelerin ulaştırma bakanları düzeyindeki konferansını AA muhabirine değerlendirdi.
Konferans çerçevesinde ikili ve çok tarafları anlaşmalara imza atılmasının toplantının önemini artırdığını belirten Geldiyev, toplantıda konuşma yapan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİK) temsilcilerinin, Türkiye’nin bölge ülkelerinin Avrupa pazarına çıkmasında önemli bir rolünün olduğunu söylediklerini aktardı.
Geldiyev, şunları kaydetti:
"Bu anlamda İslamabadTahranİstanbul uluslararası ulaşım koridoru, İstanbulAlmatı ulaşım koridoru ve yeni ulaşım hattı projesi olan KırgızistanTacikistanAfganistanİranTürkiye üzerinden Avrupa pazarına çıkılması konusunda projelerin finanse edilmesi konusunda mutabık kaldılar. Bu da Türkiye’nin Orta Asya ülkeleri için bir kere daha stratejik önemini göstermiş oluyor."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?