TürkiyeTunus ortaklığı Afrika pazarına girmek için fırsat
GÜNDEMTunus Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hatem elFercani: Tarihimiz, medeniyetimiz ve coğrafi yakınlığımız, ekonomik performansımızı iyileştirmek için bize bu ortaklığa girme fırsatı veriyor
İSTANBUL (AA) Tunus Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hatem elFercani, TürkiyeTunus ortaklığının Afrika pazarına girmek için fırsat olduğunu söyledi.
İstanbul'da bulunan Fercani AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok Afrika ülkesinde diplomatik temsilciliğe sahip olduğunu, yine Türk havayolu şirketlerinin bu ülkelere seferler düzenlediğini belirtti.
Tunus'un da Afrika kıtasındaki ülkelerle tarihi ilişkileri bulunduğunu, "Afrika'nın kapısı" sayıldığını, önemli ekonomik birliklere katılarak, Batı Afrika ülkeleri arasında aktif bir üye haline geldiğini kaydeden Fercani, Türkiye'nin de "rekor sayılacak bir sürede ekonomik devrim yapmayı başaran ülkelerden" olduğunu dile getirdi.
Türkiye, Tunus ve Afrika pazarı arasında üçlü bir ortaklık kurulması durumunda tarafların karşılıklı ticaret hacminin olumlu etkileneceğini ifade eden Fercani, "Tarihimiz, medeniyetimiz ve coğrafi yakınlığımız, ekonomik performansımızı iyileştirmek için bize bu ortaklığa girme fırsatı veriyor." dedi.
Fercani, "TunusTürkiye siyasi ve diplomatik ilişkileri çok iyi. Ekonomik ilişkileri de geliştirmek istiyoruz. Ekonomi, uluslararası ilişkiler için temel unsurlardan birini teşkil ediyor. İki ülke arasındaki karşılıklı ticareti ve yatırım alanlarını iyileştirmek için çaba sarf ediyoruz. Çünkü bu iki alan zayıf ve henüz ilişkilerin geldiği seviyeye ulaşamadı." diye konuştu.
Tunus'ta faaliyet gösteren 3 bin 455 yabancı şirketin sadece 26'sının Türk şirketi olduğunu, yatırımlarının da 138 milyon doları geçmediğini ifade eden Tunuslu yetkili, resmi verilere göre bu şirketlerin ülkede 2 bin 500 iş fırsatı oluşturduğunu kaydetti.
Fercani, Türk pazarına girebilmesi için Tunus ürünlerinin tanıtımını yapmaya çalıştıklarını anlattı.
"TunusTürkiye ilişkileri, stratejik ortaklık seviyesine yükseldi." diyen Fercani, bu yıl Türkiye Tunus Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nı gerçekleştirme çabasında olduklarını ifade etti.
İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmi mevcut durumda 1 milyar 250 milyon dolar. Türkiye bu rakamı 2 milyar dolara yükseltmeye çalışıyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?