Türkiyenin üyeliği AByi daha güçlü ve müreffeh kılacak
GÜNDEMDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiyenin tam üyeliği tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Şüphesiz, AByi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır Vize serbestisinin, hem halklarımızı birbirine daha yakınlaştıracağına hem de karşılıklı ticaret ve ortak refaha katkı sunacağına inanıyoruz AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger: Barış, ortaklık, ortak değerler ve dayanışma projesi olan bu proje (AB), sona ermekten bugün çok uzaktır
ANKARA (AA) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin (AB'ye) tam üyeliği tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Şüphesiz, AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır." dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, çok sayıda büyükelçi ve diplomat, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyon ve konsere katıldı.
Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin önüne çıkarılan tüm engellere rağmen AB'ye üyelik hedefinden hiç şaşmadığını vurgulayarak, katılım müzakere süreci siyasi olarak engellense de AB standartları uyum çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü dile getirdi.
Mevlüt Çavuşoğlu, "Yargı reformu stratejimizin ve insan hakları eylem planımızın da nihai hale geldiğini ve önümüzdeki günlerde Adalet Bakanımızın, Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir toplantıda bunu açıklayacağını şimdiden duyurmak isterim." diye konuştu.
İlerleyen süreçte Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin tamamlanmasına öncelik vereceklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Vize serbestisinin, hem halklarımızı birbirine daha yakınlaştıracağına hem de karşılıklı ticaret ve ortak refaha katkı sunacağına inanıyoruz. Bu çerçevede, kalan kriterlerin yerine getirilmesine yönelik çalışmalara da hız vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, 18 Mart mutabakatı kapsamında Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeye devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye ile AB arasındaki bu mutabakatın, kıtanın geleceği bakımından son derece önemli, somut bir örnek olduğunu söyledi.
AB'nin bir parçası olan Türkiye'nin Birlik içerisindeki gelişmeleri yakından izlediğini belirten Çavuşoğlu, AB'nin bugünlerde Brexit, yabancı düşmanlığı, düzensiz göçmen krizi, İslamofobi ve popülizm gibi çeşitli ciddi sınamalarla karşı karşıya bulunduğunu vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu, tüm bu sınamalarda Türkiye ile AB arasındaki iş birliğinin oldukça hayati olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin tam üyeliği tabii ki Türkiye için çok önemlidir. Şüphesiz AB'yi daha güçlü ve müreffeh kılacaktır." dedi.
Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda 9 Mayıs Avrupa Günü'nü kutladı.
"AB, çeşitliliği güçlendirmekten yana bir proje"
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger de konuşmasının başında, Birliğin kuruluş sürecine ilişkin bilgi vererek "Barış, ortaklık, ortak değerler ve dayanışma projesi olan bu proje (AB), sona ermekten bugün çok uzaktır." diye konuştu.
Christian Berger, 27 ülkeden oluşan bir topluluk olan AB'nin, bugün her zamankinden daha da vazgeçilmez olduğu değerlendirmesinde bulundu. Berger, şöyle devam etti:
"Ekonomik büyüme, istihdam, güvenlik, çeşitli fırsatlar ve haklar, ihtiyacı olan vatandaşlarımız için de vazgeçilmezdir ve bu haklar arasında demokratik seçimlerde temsilcilerimizi seçebilme hakkı da vardır. Aynı şey ortaklarımız için de geçerlidir. Yani çok taraflılık, barış, sürdürülebilir kalkınma, serbest ve adil ticaret, insan hakları ve demokrasiyi daha da güçlendirmek ve bunu iş birliği yaparak başarmak isteyen ortaklarımız için de geçerlidir."
Berger, Birliğin mottosunun, "çeşitlilik içinde birlik" olduğunu söyleyerek, Avrupa'nın her şeyden önce bir topluluklar topluluğu olduğunu kaydetti.
AB projesinin tam merkezinde kültürel çeşitliliğin yer aldığına işaret eden Berger, Birliğin, çeşitliliği güçlendirmekten yana bir proje olduğunu dile getirdi.
Program kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla konser verdi.
Berger'in ev sahipliğinde ATO Congresium'da düzenlenen konserde orkestrayı şef Theodore Kuchar yönetti. Antonio Di Cristofano'nun solist olarak yer aldığı konserde orkestra, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonin Dvarok ve Bedrich Smetana'nın eserlerini çaldı.
CSO, yarın da başkentlileri, CSO Konser Salonu'nda aynı repertuvarla buluşturacak.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?