Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu yıl sonunda teslim edilecek
EKONOMİCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: ”Bu, ülkemizin en büyük savaş gemisi olacak ve dünyada bu ölçekte gemiye sahip sadece 12 ülke var. Donanmamız bu gemiyle gücüne güç katacak” ”İleriki aşamada TCG Anadolu gemimizi üzerine iniş kalkış yapacak SİHA’larla birlikte dünyada ilk kez bir ’SİHA gemisine’ dönüştürme çalışmalarımız da bir taraftan Baykar firması ile devam ediyor”
İSTANBUL (AA) Türkiye'nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'nun yıl sonunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda 2015 yılında başlatılan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi'nde son testler gerçekleştiriliyor.
İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edilen geminin geldiği son aşamanın görüntülenmesi ve gelinen noktaya ilişkin bilgi verilmesi amacıyla basın toplantısı düzenlendi.
Gemide incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015'te başlanılan projenin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, gemide yerlilik oranının yüzde 70 civarında olduğunu söyledi.
Çok geniş bir alt yükleyici zinciriyle çalışıldığını dile getiren Demir, "131 tane alt yüklenici var. Bu, ülkemizin en büyük savaş gemisi olacak ve dünyada bu ölçekte gemiye sahip sadece 12 ülke var. Donanmamız bu gemiyle gücüne güç katacak." dedi.
"Dünyada ilk olacak SİHA gemisine dönüştürme çalışmaları başladı"
İsmail Demir, bu geminin, donanmanın gücüne güç katarken NATO ittifakının da bir parçası olacağını ve onun da gücüne güç katacağını bildirdi.
"İleriki aşamada TCG Anadolu gemimizi üzerine iniş kalkış yapacak SİHA'larla birlikte dünyada ilk kez bir 'SİHA gemisine' dönüştürme çalışmalarımız da bir taraftan Baykar firması ile devam ediyor." diyen Demir, bu gemi için Bayraktar TB3 SİHA'ların geliştirilmesine devam edildiğini söyledi.
Demir, "İleriki aşamada sadece mevcut SİHA'ların değil Kızılelma ve Hürjet uçaklarımızın da bu ve bu tür gemilere iniş kalkış yapma kabiliyetleri olması konusunda da tasarım aşamasında çalışmalar yapılıyor. Yani gemimiz hizmete girdikten sonra üzerine konacak helikopterler haricindeki hava platformları için, yani TB3, Kızılelma veya Hürjet için adaptasyon ve entegrasyon çalışmaları hizmete girdikten sonra devam edecek." şeklinde konuştu.
"Barış ve afet zamanlarında da görev yapacak"
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, geminin denizlerde asgari bir tabur kuvveti kendi lojistik desteğiyle kriz bölgesine intikal ettirebileceğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:
"Tabii bugün gemimizin çeşitli fonksiyonları var. Aslında barış zamanında bir hastane görevi, insani yardım verme ve aktarma görevi görebilecek. Afet bölgelerinde yardım hizmeti görebilecek. Çok geniş bir hastane ve tıbbi cihaz teşkilatı var içeride. Yine bu gemimizi, malumunuz Mayıs 2019'da denize indirdik ve haziranda da deniz kabul testlerine başlandı. İnşallah bu yıl sonunda kabulünün yapılmasını bekliyoruz."
Demir, bu geminin tasarım aşamasında yabancı bir firmayla iş birliği yapıldığını ancak şu anda Türk gemi inşa sektörünün rahatlıkla kendi kabiliyetlerini kullanarak böyle bir projeye imza atabileceğini anlattı.
231 metre uzunlukta, 32 metre genişlikte
Geminin uzunluğunun 231 metre, genişliğinin ise 32 metre olduğunu kaydeden Demir, şu bilgileri verdi:
"Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olacak. Gemi tam yük deplasmanında en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olacak. Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip olacak. Üzerinde bir güç aktarma sistemi ve hava platformu olacak. Helikopterler ve hava araçları iniş kalkış yapabilecek. Gemimizin içinde demin de gördüğünüz gibi bir havuzumuz var. Orada da çıkarma gemilerimiz çeşitli zırhlı araçlarımızı, tanklarımıza ve personelimizi karaya intikal ettirebilecekler."
Demir, barış ve afet zamanlarında da çok önemli görevler üstleneceğini belirterek, "İnşallah bu sene sonunda kabul işlemleri sırasında da bunu kutlamayı hep beraber temenni ediyoruz." diye konuştu.
İsmail Demir, hangi testlerin devam ettiğine ilişkin bir soru üzerine, "Çok sayıda test var. Bu testler devam ediyor. Bu yıl sonu kabul işleminin yapılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
94 araç taşıyabilecek, 10 helikopter konuşlanabilecek
Öte yandan verilen bilgiye göre, geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (mekanize çıkarma gemisi) girebilecek.
Araç güvertelerinde; 13 adet tank, 27 adet zırhlı amfibi hücum aracıZAHA, 6 adet zırhlı personel taşıyıcıZPT, 33 adet muhtelif araç, 15 adet römork olmak üzere toplamda 94 adet araç taşıyabilecek.
Uçuş güvertesinde toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabilecek, konfigürasyona göre bu sayı 100'e kadar çıkabilecek.
Gemi, 1.223 personel taşıma kapasitesine sahip olacak. Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 adet ameliyathane olacak.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, Bilgisayarlı Transit Sisteminin yeni fazına geçti
Ticaret Bakanlığı, gümrük sistemlerinde ulusal ve ortak transit işlemlerinde kullanan "AB-Entegre NCTS Faz 5" uygulamasına geçildiğini duyurdu. Yeni güncelleme uluslararası ticareti destekleyen, verimli ve güvenilir bir transit sistemi oluşturmayı hedefliyor.
Gelecek yıl artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Gelecek yılın özellikle ortalarına, sonbahar dönemlerine geldiğimizde büyük oranda artık enflasyondan bahsetmeyeceğiz" dedi.
TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı
Özel kapsamlı TÜFE ekimde aylık yüzde 2,51 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,51 artış gösterdi.
Merkez Bankası rezervlerinde yeni rekor
TCMB'nin toplam rezervleri, 25 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 33 milyon dolar artarak 159 milyar 398 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.