Türkiye’den Hırvatistan’a yardım
GÜNDEMHırvatistan’da meydana gelen 6,2’lik depremin ardından depremzedelere Türkiye’den yardım götürüldü AFAD: ”Üç kasaba ve çevresinin depremden ciddi şekilde etkilendiği deprem sonrası Hırvatistan, uluslararası yardım çağrısına çıktı. Çağrı sonrası AFAD, kış koşullarında depremzedeleri sıcak tutacak 272 ısıtıcıyı bölgeye ulaştırdı” ”16,5 metrekarelik 480 AFAD aile çadırı Hırvatistan’a ulaştırıldı. Toplamda 100’e tamamlanacak AFAD yaşam konteynerinden 30’u, 3 Ocak günü sabah 6.00’da RoRo gemisine yüklenerek yola çıkarıldı” ”Ülkedeki AFAD insani yardım ekibi, Hırvat makamlarla görüşerek 5 günlük bir çalışma programı oluşturdu. Programda çadırlar ve konteynerler konusunda eğitim, kurulum ve bilgi alış verişi konularının yanı sıra saha ve afetzede ziyaretleri yer alıyor”
ANKARA (AA) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hırvatistan'da meydana gelen 6,2'lik depremin ardından depremzedelere Türkiye'den yardım götürüldüğünü bildirdi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, Hırvatistan'da 29 Aralık 2020'de meydana gelen deprem nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği, 28 kişinin de yaralandı anımsatıldı.
İlk belirlemelere göre, 14 bin 185 binanın hasar aldığı belirtilen açıklamada, depremden sonra Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile telefonda görüştüğü aktarıldı.
Açıklamada, Türkiye'nin, Hırvatistan'a yardım teklifini ilettiği, hazırlıkların yapılarak beklemeye konulduğu ifade edildi.
Olası insani yardım operasyonu için 10 kişiden oluşan bir ekibin de hazırlandığının bilgisi verilen açıklamada, "Üç kasaba ve çevresinin depremden ciddi şekilde etkilendiği deprem sonrası Hırvatistan, uluslararası yardım çağrısına çıktı. Çağrı sonrası AFAD, kış koşullarında depremzedeleri sıcak tutacak 272 ısıtıcıyı bölgeye ulaştırdı." ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı ve Hırvatistan İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Terezija Gras'ın yardımlar konusunda görüşerek barınmayla ilgili çalışılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.
Bu kapsamda, 16,5 metrekarelik 480 AFAD aile çadırının Hırvatistan'a ulaştırıldığının bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Toplamda 100'e tamamlanacak AFAD yaşam konteynerinden 30'u, 3 Ocak günü sabah 06.00'da RoRo gemisine yüklenerek yola çıkarıldı. Konteynerler, deniz yoluyla İtalya’ya, ardından kara yoluyla Hırvatistan’a ulaştırılacak. Kış şartlarına dayanıklı çadır ve konteynerler, Hırvat depremzedelerin soğuktan korunmasında önemli fayda sağlayacak. Kalan 70 yaşam konteynerinin de 5 Ocak akşam saatlerinde yine deniz yoluyla gönderilmesi planlandı. Ülkedeki AFAD insani yardım ekibi, Hırvat makamlarla görüşerek 5 günlük bir çalışma programı oluşturdu. Programda çadırlar ve konteynerler konusunda eğitim, kurulum ve bilgi alış verişi konularının yanı sıra saha ve afetzede ziyaretleri yer alıyor.
Yardımlar, Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin (UND) katkısı ve organizasyonu ile depremzedelere ulaştırılıyor. Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün 940 üyeli öncü kuruluşu olan UND, uluslararası karayolu nakliye sektörünün yüzde 90'ını temsil ediyor."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?