© Müzakerat 2017 - 2021

Türkiye ve Pakistan küresel ortak misyon üstlenmeli

Uluslararası ilişkilerin temel kaynağını çıkarlar ve menfaatler oluşturur. Ama Pakistan – Türkiye ilişkilerinde böyle bir motivasyonu yoktur. Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişki çok özel genetik bir ilişkidir.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkiler genetik

Pakistan’da 7 yıl okumuş, yaşamış ve dönüp Türkiye’de Güney Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi’ni kurarak Pakistan ve Güney Asya analizleri yapmış, TBMM’de uzun yıllar Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanlığı yapmış biri olarak Türkiye-Pakistan ilişki ve yakınlığına dair kendi dünyamda vücuda gelmiş çok özel bir tanım var aslında: Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişki genetik bir ilişkidir. Yani kaderini Allah’ın yazdığı ve asla heklenemeyecek türden genetik bir ilişkidir.

Bunu biraz daha açmak gerekirse, Türkiye-Pakistan ilişkilerini tarif edebilecek bir tanım varsa, o da genetik bir ilişki tanımıdır diyorum, nasıl diye sorarsanız, Türkiye’de dünya her gelen çocuk Pakistan sevgisi ile doğar. Pakistan’da doğan her bir çocuk da yine Türkiye sevgisi ile dünyaya gelir. Bu da her iki ülke ilişkisinin genetik kodları Allah tarafından yazılmış çok özel ve müstesna bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Tarihsel ilişkilerimize de baktığımızda da durum böyledir. Ta 1001’li yıllara uzanan ortak bir hikayemiz vardır. Bu hikâye Gazneli Mahmut’a uzanan bir hikayedir. Onun Hint yarımadasına düzenlediği 17 Hint seferi ile birlikte bölge üzerindeki güçlü bir Türk nüfuz ve etkisinin başladığını görürüz.

Türkiye ve Pakistan İslam’ın ikiz oğulları

Yine edindiğim Pakistan müktesebatının ardından kendi dünyamdan baktığımda Türkiye ve Pakistan’ı İslam’ın ikiz 2 oğlu olarak tanımlamaktan da büyük gurur duyuyor ve haz alıyorum. Bu anlamda, İslam’ın bu ikiz evlatlarının birlikte üstlenecekleri hem bölgesel ve hem de küresel ölçekte misyonlar olduğuna inanıyorum.Bölgesel boyutta, özellikle, Orta Doğu ve Güney Asya coğrafyası içerisinde yaklaşık yüzyıldan bu yana derin bir güvenlik ve istikrarsızlık sorunu olduğunu görüyoruz. Batı tarafından sürekli pompalanan bir güvenlik histerisi, fobisi var. Batılılar oluşturdukları bu güvenlik fobisi üzerinde coğrafyalarımıza yerleşip, sömürülerini sürdürüyorlar. Trump Ortadoğu ülkelerini tek tek ziyaret edip sizi korumamızı istiyorsanız maliyeti şu kadarıdır diyerek faturalar kesiyor. Bunlara yakın zamanda şahitlik ettik.

 

Küresel lobi misyonu

Türkiye ve Pakistan’ın birlikte üstlenebilecekleri üçüncü küresel misyon ise Avrupa ve Amerika’da ortak bir lobi misyonudur. Hem Türkiye hem de Pakistan’ın Avrupa ve Amerika’da çok önemli nüfus potansiyelleri bulunmaktadır. Hindistan yarımadası kökenli Müslümanların Batı’daki varlıklarını da düşündüğümüzde bu nüfus çok daha güçlü bir dinamizm oluşturabilir. Söz konusu nüfus potansiyellerini organize ederek Türkiye ve Pakistan, Amerika ve Avrupa merkezli çok güçlü bir lobi ve diaspora hareketi ve dinamizmi oluşturabilir. Bugün İngiltere Başbakanı’nın bir Hintli, İskoçya Başbakanı’nın ise Müslüman bir Pakistanlı olduğunu düşünürsek oluşturulacak ortak bir lobi mekanizmasının İslam ve Müslümanlar lehine ne denli güçlü bir etki oluşturacağını rahatlıkla görebiliriz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER