Türkiye Mezunları Dernekleri kurumsallaşıyor
GÜNDEMFarklı ülkelerde gelerek Türkiyede aldıkları eğitiminin ardından bilim, sanat, kültür, ekonomi ve siyaset gibi pek çok alanda ülkelerinde öne çıkan Türkiye mezunları, bulundukları ülkelerde Türkiye Mezunları Dernekleri kurarak tek çatı altında buluşuyor Türkiye mezunları, bu kapsamda YTBnin düzenlediği program vesilesiyle Ankarada bir araya geldi ve derneklerin kurumsal kapasitelerinin artırılması konularını ele aldı
ANKARA (AA) Türkiye'de üniversite eğitimini tamamlayarak ülkelerinde çeşitli mesleklerde öne çıkan Türkiye mezunları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Kapasite Geliştirme Eğitim Programı"nda bir araya geldi.
Türkiye'de aldıkları eğitimin ardından ülkelerinde bilim, sanat, kültür, ekonomi ve siyaset gibi pek çok alanda öne çıkan Türkiye mezunları, bulundukları ülkelerde Türkiye Mezunları Dernekleri kurarak tek çatı altında buluşuyor. Bu kapsamda, birçok ülkede kurulan Türkiye Mezunları Dernekleri yetkilileri, fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Ankara'da buluştu.
YTB tarafından 48 Kasım'da düzenlenen "Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı"nda, Türkiye Mezunları Dernekleri'nin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve iş birliğinin güçlendirilmesi konuları ele alındı.
Program kapsamında, mezunlara sivil toplum kuruluşlarından (STK) kurumsal yapı ve organizasyon, savunuculuk, iletişim ve yeni medya gibi konularda uzman akademisyenler tarafından eğitimler verildi.
Ayrıca, programda, gelecek sene uygulanacak "Mezun Ağı Geliştirme Destek Programı" ile "Kurumsal Görünürlük ve İletişim Destek Programı" ilan edildi. Böylelikle, Türkiye Mezunları Dernekleri'nin daha güçlü ve etkin yapıya kavuşturulması hedefleniyor.
İş dünyasına yönelik sunumlar yapıldı
Dört günlük programda, Türkiye Mezunları Dernekleri'nin daha profesyonel yapıya kavuşturulması ve derneklerin Türk kurum ve kuruluş temsilcileriyle tecrübe paylaşımı yapabilmeleri amacıyla mevcut dernek yöneticileri ve yeni kurulmakta olan derneklerin inisiyatif heyetlerine yönelik bilgilendirme yapıldı.
Mezunlar aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen sunumlara katıldı. Öte yandan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türkiye Maarif Vakfı (TMV) yetkilileri de katılımcılara sunumlar yaptı.
Türkiye'nin gönüllü elçileri olarak kabul edilen ve dünyanın 169 ülkesinde sayıları 150 bini aşan Türkiye mezunları, iş hayatındaki başarılarının yanı sıra aynı zamanda ülkeler ve toplumlar arasındaki iş birliği, paylaşım ve birlikte büyümeye önemli katkı sağlıyor.
Türkiye mezunlarının birbirleri ve Türkiye ile iletişimlerinin artırılması ve aralarındaki dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren YTB, mezunların bulundukları ülkelerde kurumsal yapılar altında buluşmalarını da koordine ediyor.
"Türkiye'nin güzel yüzünü yansıtmaya çalışacağız"
Programa katılan Türkiye mezunlarından Sudanlı Ahmed Anwer Ahmed Bukhari, 1986'da Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olduğunu belirterek, 2016'da ülkesinde Sudan Türkiye Mezunları Derneğini kurduklarını ve mezunların faaliyetlerini bu dernek çatısı altında sürdürdüğünü söyledi.
Türkiye mezunlarının, iki ülke arasında gönül elçileri olarak çalıştığını dile getiren Bukhari, "Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Türkiye'ye minnettarız. İnşallah bizler Türkiye'nin güzel yüzünü Sudan'a, Sudan'ın güzel yüzünü Türkiye'ye yansıtmaya çalışacağız." dedi.
Türkiye mezunlarından Erdan Seferoviç de Karadağ'daki Türkiye Mezunları Derneğinin başkanlığını yürüttüğünü ifade ederek, "Türkiye Mezunları Kapasite Geliştirme Eğitim Programı" kapsamında yurt dışındaki mezun derneklerinin daha kurumsal yapıya ulaşması için çeşitli eğitimler aldıklarını belirtti.
Nijer Türkiye Mezunları Derneği Başkanı Aminata Mayaki Yacouba, program kapsamında farklı ülkelerdeki mezun dernekleriyle tanıştıklarını belirterek, fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Yacouba, YTB'ye ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?