Türk öğrenciler, Sudan’da kültürü yaşayarak Arapça öğreniyor
GÜNDEM
HARTUM (AA) Türkiye'den Sudan'a gelen üniversite öğrencisi ve lise mezunu 9 kişiden oluşan grup, Hartum Eğitim Müşavirliğinin düzenlediği programla Sudan'daki Yunus Emre Enstitüsündeki (YEE) kursiyerlere Türk kültürünü anlatıyor ve onlarla Sudan kültürünü yaşayarak Arapçalarını geliştiriyor.
Türk ve Sudanlı öğrencilerin, Hartum YEE'de Sudan'a özgü kıyafetler giydiği ve iki ülke şarkılarının seslendirildiği etkinlikte, Sudan kınası yakan Türk öğrenciler, meşhur "cebene" kahvesinin tadına baktı.
Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Gökhan Bozbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı dil eğitimi ve öğreniminde dil ve kültür arasındaki bağın çoğunlukla unutulduğunu ve bu sebeple dilsel olarak edinilen bilgilerin insan zihninde anlama geçmediğini söyledi.
Yabancı dil öğrenmek isteyenlerin o dilin kültürel yetkinliğine de hakim olması gerektiğine inandığını belirten Bozbaş, bu durumun daha sağlıklı bir dil eğitimi doğuracağını düşündüğünü belirtti.
Bozbaş, "Bu bağlamda bu 9 genç, hem Arapça hem Sudan kültürünü öğrenmek için buraya geldi. Temel Arapça bilgisi olan bu gençlerin, Sudan’da kültürel bir etkileşimin içerisinde çok çabuk ve etkin bir dil gelişimi yaşayacaklarını düşünüyorum. Daha ilk 3 günde bunu müşahede ettik." ifadesini kullandı.
"Ortak kültürümüz var"
YEE'de Türkçe öğrencisi Sami Adem, Türk arkadaşlarının Sudan ziyaretinden oldukça mutlu olduklarını, karşılıklı eğitim ve kültür alışverişi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Birlikte Hartum Üniversitesi ve Sudan Üniversitesine gittik. Nil Nehri'nde tekne turu da yaptık. Sudan kültürünü anlatırken, Türk kültürünü tanıma fırsatımız oldu. Bugün olanlara Sudan'a özgü kıyafetleri tanıttık. Türkiye'den gelen arkadaşlarımız, Cellabiye (erkek kıyafeti), Tob (kadın kıyafeti), Merkub (ayakkabı), şal (atkı) ve imma (sarık) giydi. Kızlar, ellerine kına kıydı." diye konuştu.
Bir diğer öğrenci Ola edDusugi, "Türkiye'den gelen arkadaşlara Sudan'ın geleneklerini anlattık. Kadınların yaptığı Zegruta'yı (zılgıt) öğrettik. Erkeklerin damatlara yaptıkları ebşir (mutlu ol) hareketini gösterdik. Ortak kültürümüz var." ifadesini kullandı.
Anadolu İmamhatip lisesi mezunu Abdulvahap Ateşoğlu, Türkiye'den Sudan kültürünü ve Arapçayı öğrenmek üzere 9 kişilik grup olarak buraya geldiklerini anlatarak, "3 gündür Sudanlı arkadaşlarımızla çok güzel geziyoruz, bize fazlasıyla yardımcı oluyorlar. Giydiğim bu Cellabiye çok hoşuma gitti. Herkese buraya gelmeyi tavsiye ediyorum, Sudan, çok güzel bir ülke." dedi.
Lise mezunu Yusuf Karacan da "Gelmeden önce Sudan nasıl bir yer, sıkıntılı olacak mı?' diye endişemiz vardı. Geldikten sonra buradakilerin ne kadar cana yakın olduklarını gördük." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?