Türk firmalar Kazakistanda yatırım atağına geçti
GÜNDEMKazakistan Küresel Yatırım Yuvarlak Masa etkinliğinde Türk firmalarla Kazak devlet kurumları arasında yatırım süreçleri değerlendirildi Etkinlik çerçevesinde 8,9 milyar dolarlık 45 proje anlaşması imzalandı YDA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan: (Türkistan uluslararası havalimanı projesi) Proje için 120 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız
NUR SULTAN (AA) Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen "Kazakistan Küresel Yatırım Yuvarlak Masa" etkinliği çerçevesinde Türk firmalarıyla Kazak devlet kurumları arasında yatırım anlaşmaları imzalandı.
Kazakistan Ulusal Yatırım Şirketi (Kazakh İnvest) tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ve kabine üyelerinin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülkeden binden fazla yerel ve yabancı firma temsilcisi katıldı.
Etkinlik çerçevesinde 8,9 milyar dolarlık 45 proje anlaşması imzalanırken, Türk firmaları YDA Holding Türkistan eyaletinde uluslararası havalimanı inşaatı ve işletmesi anlaşması, Yılmaden Holding AŞ Taraz kentinde soda fabrikası anlaşması ve Esan Eczacıbaşı AŞ, madencilik alanında yatırım anlaşmalarını Kazak makamlarıyla imzaladı.
"120 milyon dolarlık yatırım planı"
YDA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anlaşma çerçevesinde Türkistan kenti yakınlarında uluslararası havalimanı yapacaklarını belirterek, "Proje için 120 milyon dolarlık bir yatırım planlamaktayız." dedi.
Havalimanının bölgesel bir yapıda olacağına dikkati çeken Arslan, "Havalimanının özelliklerinden birisi de Sovyet döneminden bu yana ilk defa Kazakistan'da sıfırdan bir havalimanı yapılacak olması. Yarın temel atma törenimiz var. Projeyi 1,5 yılda bitirmeyi planlamaktayız. İnşallah aralık 2021'de de ilk uçağı kabul edeceğiz." yorumunu yaptı.
Yılmaden Holding AŞ Genel Müdürü Alp Malazgirt de imzaladıkları anlaşma çerçevesinde Taraz bölgesinde soda üretim fabrikası yapacaklarını aktararak, "Fizibilite çalışmalarına başladık. Bunun sonucu sentetik soda ortaya çıkaracağız. Yatırım hesaplarımız 350 milyon dolar civarında." şeklinde konuştu. Projenin başarılı olması durumunda kapasitesini genişleteceklerini söyleyen Malazgirt, Kazakistan'da yeraltı zenginliklerinin kullanılmasıyla ilgili yapılan reformlar sonucu ülkeye yatırım yapma kararı aldıklarını ve geleceğe daha umutlu baktıklarını sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?