Tunus: ABD’li yetkililer gerçeği öğrenmek için Tunuslu mevkidaşlarını dinlemeli
GÜNDEM
TUNUS (AA) Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ABD'li yetkilileri ülkesindeki gerçek durumu öğrenmeleri için "Tunuslu mevkidaşlarını dinlemeye" çağırdı.
Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Said, ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf'ı başkentteki Kartaca Sarayı'nda kabul etti.
Görüşmede, ikili ilişkileri geliştirme yollarının yanı sıra Tunus'taki ekonomik ve sosyal koşullar ile ülkenin yaşadığı zorlukların üstesinden gelinebilmesi için uluslararası toplumun oynayabileceği rol ele alındı.
Said, ülkesindeki gerçek durumu öğrenmeleri için ABD'li yetkilileri "Tunuslu mevkidaşlarını dinlemeye" çağırdı.
Tunus'un, egemenliğine olan bağlılığını ve iç işlerine karışılmasını reddettiğini yineleyen Said, son dönemde bazı ABD'li yetkililerin yaptığı açıklamalardan duyduğu memnuniyetsizliğini dile getirdi.
Tunus Cumhurbaşkanlığının açıklamasında, söz konusu görüşmenin Cumhurbaşkanı Said'e "ülkede yaşanan süreçle ilgili birçok konuyu açıklama ve ismini vermediği bazı taraflarca öne sürülen birçok iddiayı reddetme fırsatı sunduğu" ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanı'ndan "Referandum sürecinden dolayı kaygılıyız" açıklaması
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 28 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Tunus'taki anayasa referandumu sürecinden dolayı kaygılı olduklarını belirtmişti. Blinken, "Tunus'ta 25 Temmuz'da yapılan anayasa referandumuna düşük seçmen katılımı damgasını vurdu. Birçok Tunuslu tarafından, yeni anayasa taslağının hazırlanma sürecinin, gerçek tartışmaların kapsamını sınırladığına ve yeni anayasanın, Tunus'un demokrasisini zayıflatabileceği ve insan haklarıyla temel özgürlüklere saygıyı aşındırabileceğine dair endişelerini paylaşıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.
Tunus, Blinken'ın söz konusu açıklamasından sonra 30 Temmuz'da ABD Maslahatgüzarı Franceschi'yi Dışişleri Bakanlığına çağırmış ve ardından yapılan açıklamada ABD'nin tutumuna ilişkin "İçişlerimize yapılan kabul edilemez bir müdahaledir." ifadesine yer verilmişti.
Cumhurbaşkanı Said de 21 Ağustos'ta ABD Kongresinden bir heyeti kabulü sırasında, ülkesinin özgür, bağımsız ve egemen bir devlet olduğunu vurgulayarak "bazı ABD'li yetkililerin Tunus'la ilgili açıklamalarının kabul edilemez" olduğunu söylemişti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?