”Tuna’dan Orhun’a İpek Yolu Rallisi”ne katılan ekiplerin son durağı Kırgızistan oldu
GÜNDEM
BİŞKEK (AA) "Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi"ne katılan ekipler, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e ulaştı.
Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği organizatörlüğünde, yaklaşık 10 bin kilometrelik parkurda "Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi" düzenlendi.
Uluslararası organizasyona, Türkiye'den Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa Belediyesi iş birliğinde sivil toplum kuruluşları ve firmalar da destek verdi.
"Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi" projesi, Türk dili konuşan cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında düzenleniyor.
Almanya’dan yola çıkarak Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan'ı geçen ekiplerin turu, Kırgızistan etabıyla sona erdi.
Ralliye katılan ekipler, Bişkek'teki Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde karşılandı.
Karşılama etkinliğine, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Rayev, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Özgür Erkan, KTMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Oktay Özgül ve Kırgızistan Turizm Departmanı Müdürü Samat Şatmanov katıldı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Rayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün ralli ekibi, Atilla'nın yurdundan Manas'ın yurduna geldiler." ifadesini kullandı.
Rayev, Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi'nin Türk dünyasının birliği ve beraberliği için önemli faaliyetlerinden birini teşkil ettiğinin altını çizdi.
Maslahatgüzar Erkan ise projenin kültürel açısından önemine vurgu yaparak, ralli ekibinin sınırdaki sorunsuz geçişi için Kırgız makamlarına sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
Üniversite Genel Sekreteri Özgül de ralliye katılan ekibi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu proje bizim için çok önemli ve destek olmaya devam edeceğiz." dedi.
Ralli, Türk dili konuşan cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılına atfedildi
Doğu Batı Dostluk ve Barış Rallisi Derneği Başkanı Serin de Kırgızistan sınır kapısında çok güzel karşılandıkları için teşekkür ederken, söz konusu projeyi, Türk dili konuşan cumhuriyetlerin kuruluşunun 30. yılı etkinliklerine atfetmek için yaptıklarını söyledi.
Yaklaşık 10 bin kilometre yol yaptıklarını ifade eden Serin, projenin, iki üstün medeniyet Avrupa ile Orta Asya medeniyetlerinin buluşmasına katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Serin, kullandıkları araçların, rallilerin geleneğine göre bu turun son durağı olan Kırgızistan'da bırakılacağını kaydetti.
Serin, bundan sonraki projelerde, otomobillerin geçecekleri ülkelerin sürücülerini de görmek istediklerini söyledi.
Ralli ekibi AlaToo Meydanı'nı ziyaret etti
Ralli ekibi, Manas Üniversitesinin ardından başkent Bişkek'teki AlaToo Meydanı'nı geldi.
Ekibi burada Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Camankulov karşıladı.
Camankulov, burada yaptığı konuşmada, "Kırgızistan'a hoş geldiniz. Biz kardeşiz. Siz kendi evinize geldiniz. Sizi burada görmekten dolayı çok seviniyoruz. Geçtiğiniz ülkeleri birleştirdiniz, size çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Bakan, ralli ekibindeki farklı ülkelerden maceraseverlerin her birine Kırgızistan'ı tanıtan bir kitap ve geleneksel motifli oto koltuk minderi hediye etti.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?