Trabzon’da ”Planetaryum ve Bilim Merkezi” kurulacak
TEKNOLOJİTRABZON (AA) Trabzon'da, 12 milyon lira proje bedelli "Planetaryum ve Bilim Merkezi" kurulacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, tarihi belediye binasında düzenlenen törende, Planetaryum ve Bilim Merkezi Projesi'nin protokolünü imzaladı.
Zorluoğlu, ihale aşamasına gelen 12 milyon lira maliyetli Planetaryum ve Bilim Merkezi Projesi'nin Trabzon'a hayırlı, uğurlu olmasını diledi.
Proje bedelinin 10 milyon lirasının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezleri Destekleme Programı'ndan karşılanacağını belirten Zorluoğlu, 2 milyon liranın ise Büyükşehir Belediyesi bütçesinden temin edileceğini aktardı.
Başkan Zorluoğlu, Pazarkapı Mahallesi'ndeki alanda kurulacak merkeze ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Projemizin içerisinde bir gezegenevi var. Çocuklarımızın, gençlerimizin hatta yetişkinlerin de kullanacağı, onlara bambaşka anlar yaşatacak üç boyutlu çok büyük bir mekan. Tasarım ve beceri atölyeleri var. Gençlerimizin, çocuklarımızın gelip tasarım yapabilecekleri, birtakım beceri kazanabilecekleri üç atölye olacak. Ayrıca maker, robotik ve kodlama ile keşif atölyeleri, sanal küre, sanal tur merkezi, güneş saati, üç boyutlu hatıra resim köşesi, kafe ve fuaye alanları da olacak."
Merkezi yılda 2530 bin çocuğun gezeceğini düşündüklerini belirten Zorluoğlu, şunları kaydetti:
"Projeye çok önem veriyoruz. Merkezin inşaatı sürerken bir taraftan da TÜBİTAK ile yapacağımız protokol çerçevesinde bu kez bilim merkezi sergi araç gerecini de temin edeceğiz. Sadece planetaryum kısmını değil, diğer kısımları da etkili şekilde kullanma imkanımız olacak.
Trabzon insanı esasında mucittir. Biz bu çerçevede çocuklarımızın icat çıkarmasını istiyoruz. Trabzonluya, Trabzon'un doğasına uygundur icat çıkarmak. Çocuklarımıza bu şekilde düşündüklerini, hayallerini gerçekleştirecekleri atölye imkanı da sunmuş olacağız. Sadece onlara değil, yerli yabancı turistlerimize de hizmet verecek bir yapı olarak düşünüyoruz. Bu şekilde yılda yaklaşık 4045 bin kişinin ziyaret ettiği, o bölgeyi de cazip hale getirecek bir uygulama olacak."
Adıyaman ise Trabzon'un kültür, eğitim ve medeniyet şehri olduğunun altını çizerek, DOKA'nın bunu daha da zenginleştirme noktasında çeşitli projeler üzerine çalışan kurum olduğunu söyledi.
Projenin temel amacının, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine bilimi ve teknolojiyi sevdirmek olduğunu vurgulayan Adıyaman, "Proje ile Trabzon aynı zamanda yeni bir turizm destinasyonu kazanmış oluyor. Proje ile Trabzon'un sadece bilim ve teknolojiyi takip eden değil, bilim ve teknolojiyi üreten bir şehir haline gelmesini istiyoruz. Projenin, bu alanda Trabzon'un sembol yapılarından biri olacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.