TİKA Afganistan’da tarihi metruk bir binayı yeniden turizme kazandırdı
GÜNDEMKABİL (AA) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinde metruk haldeki tarihi bir binanın tadilat ve tefrişatı yapıldı.
Yüksek bir turizm potansiyeline sahip Gazergah Kompleksi'nin hemen girişinde bulunan söz konusu tarihi mekan, Türkiye'nin Herat Başkonsolosu Sinan İlhan'ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı.
Açılış töreninde konuşan TİKA Herat Koordinatörü Ali Ergun Çınar, bu tarihi mekanın sadece yerli turistlere değil, barış ortamının tesisinden sonra çok sayıda yabancı turiste de hizmet vereceğini söyledi.
Çınar, turistlerin Herat ve Gazergah Kompleksi ile ilgili bilgi alabilecekleri, dinlenebilecekleri, bu kente özgü el sanatlarının satılacağı ve sergileneceği tarihi bir yapıyı yeniden turizme kazandırmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.
Herat Kültür Müdürü Yardımcı Cavid Zargam da bu merkezin kütüphanesine Herat ile ilgili kitapları yerleştirerek okuyucuların hizmetine sunacaklarını kaydetti.
Zargam, Afganistan halkına yaptığı yardımlardan ötürü TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.
Gazergah Kompleksi, başta Hace Abdullahi Ensari olmak üzere çok sayıda alim, devlet adamı ve mutasavvıfın mezarlarına ev sahipliği yapması yanında sivil ve dini yapıları da barındırıyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?