Tarih dizilerinden etkilenen Osmaniyeli bıçak ustası hediyelik savaş aleti yapımına yöneldi
KÜLTÜR SANATBıçak ustası, emekli uzman çavuş Eshabil Avşar: ”Tarih dizileri hediyelik savaş aletlerine ilgiyi arttırdı. Dizilerde bu ürünleri ilk kez görüp hoşuna gidenler bize gelerek bu ürünlerden almak istiyorlar” ”Bugüne kadar 10’dan fazla parçayı da bu dizilere gönderdik. Bire bir savaş sahnelerinde kullanmıyorlar ama dekoratif olarak birçok sahnede ürünlerimiz yer aldı”
OSMANİYE (AA) MUZAFFER ÇAĞLIYANER Osmaniye'de 5 yıldır bıçakçılık yapan Eshabil Avşar, tarih dizilerinden etkilenerek başladığı hediyelik savaş aletleri üretiminde talebe yetişmek için yoğun mesai harcıyor.
Gençliğinde bıçak toplayarak koleksiyon yapan 42 yaşındaki emekli uzman çavuş Eshabil Avşar, 5 yıl önce kent merkezinde bir bıçak atölyesi açtı.
Yaptığı bıçakları hem iç pazara hem de yurt dışına gönderen Avşar, tarih dizilerinin etkisiyle hediyelik kılıç, kalkan ve hançer yapımına yöneldi.
Vatandaşların da eski savaş aletlerine ilgisinin fazla olduğunu gören Avşar, talebe yetişebilmek için yoğun şekilde çalışıyor.
Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde sadece bıçak yaparken farklı ürünlere yöneldiğini anlattı.
"Tarih dizilerinden etkilenerek unutulmaya yüz tutmuş kılıç, kalkan ve hançer gibi savaş aletlerini yapıyoruz." diyen Avşar, hediyelik savaş aletlerinin sap kısmını, boynuz ve ahşap gibi geri dönüşümlü ürünlerden imal ettiklerini söyledi.
Tarihi dizileri talep patlamasına yol açtı
Bu tür ürünlere geçmiş yıllarda çok az insanın ilgisi olduğunu ve ayda 1 ya da 2 kişinin gelerek bu tür özel ürünler sipariş ettiğini kaydeden Avşar, şöyle konuştu:
"Yayınlanan tarihi dizilerden sonra bu tür ürünlere adeta talep patlaması yaşıyoruz. Tarih dizileri hediyelik savaş aletlerine ilgiyi arttırdı. Dizilerde bu ürünleri ilk kez görüp hoşuna gidenler bize gelerek bu ürünlerden almak istiyorlar. Biz de hem bu dizileri hem de tarihimizi araştırarak atalarımız ne kullanmış, hangi malzemeden nasıl yapmış bunları bularak insanlara bu ürünleri sunmaya gayret ediyoruz. Şu ana kadar bize gelenlerin tepkisi çok olumlu yönde."
İstenilen ürüne göre yapım süresinin 1 ila 4 günü bulduğunu aktaran Avşar, şunları söyledi:
"Bu dizilerden sonra kılıç, kalkan, kama, hançer gibi ürünlerde talebe yetişemediğimiz zamanlar oluyor. Hatta bir çok insan dizide görüp beğendiği ürünün fotoğrafını çekip bize getiriyor ve yapmamızı istiyor. Biz de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Özellikle iş yerinde kullanmak isteyenlerden talep geliyor. Örneğin bir müşterimiz gelerek yeni açtığı bürosunda Osmanlı Devleti'ni simgeleyecek ürünler istedi. Biz de kılıç, kalkan, miğfer gibi ürünlerle bürosunu dizayn ediyoruz. Ürünlerimizin sap bölümünde geri dönüşümlü ve doğada bulunan malzemeleri kullanıyoruz. Keçi, inek, manda boynuzu ya da yabani geyiklerin bıraktığı boynuzları kullanıyoruz. Bu nedenle işçiliği ve üretim zamanı uzuyor ama ortaya güzel bir eser çıkıyor."
Yayınlanan dizilere de malzeme gönderdiklerini belirten Avşar, "Bugüne kadar 10'dan fazla parçayı bu dizilere gönderdik. Birebir savaş sahnelerinde kullanmıyorlar ama dekoratif olarak bir çok sahnede ürünlerimiz yer aldı." dedi.
İlginizi Çekebilir
Oscar'da kırmızı broşlarla Gazze'de ateşkes çağrısı
Oscar töreninde aralarında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimlerin bulunduğu birçok sanatçı salona "Gazze'de ateşkes" talebini sembolize eden kırmızı broşlarla geldi.
Sanat dünyası Gazze İçin Ben de Oradayım konserinde buluştu
"Gazze İçin Ben de Oradayım" konseri, Türkiye ve dünyadan birçok sanatçının katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirildi.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri
Masallar diyarı'ndan Kültür Yolu'na... Ülkemizin uluslararası marka değerini artırmayı amaçlayan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, masallar diyarı Kapadokya'dan başlıyor. 5-13 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festivalde sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 300’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği festivalde binden fazla sanatçı yer alacak.
Türk Dil Kurumu bazı sözcüklerin yazımını değiştirdi
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları...