Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçisi ile Lübnan Cumhurbaşkanı ”ortak yardım sandığını” görüştü
GÜNDEM
BEYRUT (AA) Lübnan ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis eden Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Velid elBuhari, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a ülkesi ve Fransa'nın kurduğu ortak yardım sandığı hakkında bilgi verdi.
Lübnan Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, 5 aylık aradan sonra ülkeye dönen Büyükelçi Buhari'yi Baabda Sarayı'nda kabul ettiği aktarıldı.
Açıklamada, Avn'ın görüşmede Suudi Arabistan ile tüm alanlarda hayata geçirilecek ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptığı ifade edildi.
Buhari'nin de Avn'a Lübnan'ın kalkınması, istikrarı ve insani yardım için Suudi ArabistanFransa arasında daha önce kurulan ortak yardım sandığının çalışma mekanizması hakkında bilgi verdiği kaydedildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 4 Aralık 2021'de Riyad'a yaptığı ziyarette, Lübnan'a insani yardım sunabilmek için Suudi Arabistan'la ortak sandık kurduklarını açıklamıştı.
Suudi Arabistan, 5 ay önce ülkeye çağırdığı Beyrut Büyükelçisi Velid elBuhari'yi 7 Nisan'da yeniden Lübnan'a gönderme kararı almıştı.
LübnanKörfez krizi
Eski Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin, 27 Ekim 2021'de yayınlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanması Lübnan ile Körfez ülkeleri arasında diplomatik krize yol açmıştı.
Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 30 Ekim 2021'de Beyrut yönetimi ile diplomatik ve ticari ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.
Bunun üzerine Kardahi, 3 Aralık 2021'de görevinden istifa etmiş ancak buna rağmen ilişkiler düzelmemişti.
Bu gerilimin ardından Beyrut'a 2223 Ocak'ta ilk üst düzey ziyareti gerçekleştiren Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır elMuhammed esSabah, Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin yeniden tesisi için önerilerin bulunduğu bir mesajı yetkililere ilettiğini söylemiş ancak mesajın içeriğine dair detay vermemişti.
Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise 21 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, hükümetinin Lübnan ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirmeye kararlı olduğunu kaydetmişti.
Mikati ayrıca, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını ihlal eden Lübnan kaynaklı tüm siyasi, askeri, güvenlik ve medya faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini bildirmişti.
Mikati'nin açıklamalarının olumlu karşılanması üzerine Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri Beyrut'la ilişkileri yeniden başlatma kararı almıştı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.