Sudandan uluslararası topluma ülkedeki geçiş sürecine destek çağrısı
GÜNDEMSudanın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Yasir Abdelsalam: Sudan, şu anda hassas bir durumla karşı karşıya. Demokratik süreç zaman gerektirir ve tehlikeye atılmamalı. Bu nedenle uluslararası toplumdaki ortaklarımıza ülkede istikrar ve refahın önünü açacak barışçıl süreci desteklemeleri çağrısı yapıyoruz Bu konsey, tüm siyasi güçlerle iş birliği içinde kurulacak bir sivil hükümetin garantörü olacak ve silahlı gruplar dahil hiçbir taraf sürecin dışında bırakılmayacak
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) Sudan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Yasir Abdelsalam, ''Sudan, şu anda hassas bir durumla karşı karşıya. Demokratik süreç zaman gerektirir ve tehlikeye atılmamalı. Bu nedenle uluslararası toplumdaki ortaklarımıza ülkede istikrar ve refahın önünü açacak barışçıl süreci desteklemeleri çağrısı yapıyoruz.'' dedi.
Abdelsalam, BM Güvenlik Konseyi'nde Sudan'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkesindeki gelişmelere ilişkin bilgi verdi.
Askeri Geçiş Konseyi'nin tüm uluslararası anlaşmaları uygulama konusunda kararlı, istikrar ve barışçıl geçiş için uluslararası toplumla iş birliğine hazır olduğunu ifade eden Abdelsalam, ''Bu konsey, tüm siyasi güçlerle iş birliği içinde kurulacak sivil bir hükümetin garantörü olacak ve silahlı gruplar dahil hiçbir taraf sürecin dışında bırakılmayacak.'' diye konuştu.
İki yıllık geçiş sürecinin sahadaki gelişmelere göre kısalabileceğini belirten Abdelsalam, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sudan'da olanlar iç meseledir ve Sudan halkının iradesine bağlıdır. Sudan, şu anda hassas bir durumla karşı karşıya. Demokratik süreç zaman gerektirir ve tehlikeye atılmamalı. Bu nedenle uluslararası toplumdaki ortaklarımıza ülkede istikrar ve refahın önünü açacak barışçıl süreci desteklemeleri çağrısı yapıyoruz.''
Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, dün devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ordunun yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer elBeşir'in tutuklandığını bildirmişti. Bin Avf daha sonra Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin ederek göreve başlamıştı.
Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin feshedildiğini açıklayan Bin Avf, iki yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetmişti.
Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer elBeşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu.
Cumartesi günü yeniden alevlenen protestoların ardından Sudan ordusu dün sabah önemli devlet kurumlarını kuşatmış, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nden onlarca ismi gözaltına almıştı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?