Sudan’da sivil yönetim ve siyasi tutukluların salınması talebiyle gösteriler
GÜNDEM
HARTUM (AA) Sudan'da askerin yönetimi sivillere devretmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle gösteri ve yürüyüşler düzenlendi.
Başkent Hartum'un Başdar bölgesinde toplanan eylemciler, askeri yönetim karşıtı sloganlar atarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümek istedi.
Polis, gaz bombasıyla müdahale ederek protestocuları dağıttı.
Damazin, Port Sudan, Atbera ve Niyala kentlerinde de benzer gösteriler yapıldı.
Bağımsız Sudan Merkezi Doktorlar Komitesine göre, ordunun yönetime el koyup sivil hükümeti feshettiği 25 Ekim 2021'den bu yana devam eden gösterilerde, yüzlerce kişi gerçek mermi, ses ve gaz bombalarıyla yaralanırken, 87 kişi hayatını kaybetti.
Muhalif siyasi gruplar ve örgütler, askeri iktidarın çok sayıda siyasetçi ve aktivisti gözaltına aldığını iddia ediyor.
4 ayı aşkın süredir hükümetin kurulamadığı ve başbakanın olmadığı ülkede, siyasi krizin çözümüne dair Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin girişimlerinden henüz netice alınamadı.
Geçiş döneminin tek otoritesi Egemenlik Konseyinin başındaki askeri liderler, Temmuz 2023'te seçimle iş başına gelecek hükümet kurulana kadar iktidarda kalacaklarını açıklamıştı.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.