Somali’de kuraklığın çözümü ”yatırım” ve ”baraj”
DÜNYASomali Tarım ve Sulama Bakanı Said Husen Iid: ”Kuraklığın çözümü var. Çözüm denize akan suyu tutabilmek ve barajlar inşa edebilmek. Büyük yatırımlar yapmak. Böylelikle hayvancılık da canlanabilir”
İSTANBUL (AA) Somali Tarım ve Sulama Bakanı Said Husen Iid, yağış rejimindeki değişiklikten ötürü sık sık kuraklık felaketiyle karşılaşan ülkesinin, bu sorunu büyük yatırımlar ve barajlarla aşabileceğini söyledi.
İstanbul'da devam eden 3. TürkiyeAfrika Ortalık Zirvesi'nde AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Iid, iki ülke arasındaki tarım ticaretinin sürekli büyüdüğünü ve Türk teknisyenlerin ülkedeki kapasite gelişimine katkıda bulunduğunu belirtti.
Zirvenin Afrika ve Türkiye iş birliği açısından büyük fırsat olduğunu kaydeden Iid, “Tarım ticareti her geçen gün büyüyor. Teknik iş birliği ve bilgi transferi de öyle. Türkiye'nin Somali’de iç savaş sonrasında devlet inşası sürecinde yaptığı katkılar muazzam. Ülkemizde çok sayıda Türk teknisyen var ve hatta bakanlıkta çalışanlar da var.” diye konuştu.
Somali’nin dünyadaki susam ihracatında önemli bir yeri olduğuna değinen Iid, Somali’den Türkiye’ye yapılan küçük çaplı ihracatın büyük kısmını susamın oluşturduğunu ifade etti.
Bakan Iid, susam haricinde kuru limon ihracatı yaptıklarını da belirterek yakın zamanda daha önce birkaç kez yaptıkları muz ihracatını da devamlı hale getireceklerini dile getirdi.
Iid, ülkesinin Türkiye’den daha çok gıda ve inşaat malzemeleri aldığını da söyledi.
Kuraklığın çözümü var
İklim değişikliği ve yağış rejimindeki değişikliklerden ötürü sık sık kuraklık felaketiyle yüz yüze gelen ülkede yardım çalışmalarının sürdüğünü belirten Iid, kuraklık felaketlerinin çözümü olduğuna dikkati çekti.
Iid, "Kuraklığın çözümü var. Çözüm denize akan suyu tutabilmek ve barajlar inşa edebilmek. Büyük yatırımlar yapmak. Böylelikle hayvancılık da canlanabilir." diye konuştu.
Ülkesinin komşusu Etiyopya’da çatışmalardan ötürü de endişe duyduğunu ifade eden Iid, barış içinde bir Etiyopya görmek istediklerini kaydetti.
İlginizi Çekebilir
Katil israil güçleri Beyrut'a bomba yağdırdı
Katil İsrail ordusu, Beyrut'un Dahiye bölgesine yoğun hava saldırıları düzenledi İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye'ye gece boyu yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi.
Katil İsrail'in Lübnan'da 31 kişiyi daha katletti
Soykırımcı İsrail ordusunun Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi ve Baalbek'e düzenlediği saldırılarda 31 kişi hayatını kaybetti.
Kirli ittifak kana ve toprağa doymuyor
Gazze’de 42 binden fazla masumu öldüren soykırımcı İsrail, Lübnan’da da katliamlarına devam ediyor. Katil Netanyahu’nun aşırı sağcı ortakları toprak ve kana doymuyor. Nükleer silah kullanma tehdidi, zorla göç ettirme, yardım girişini engelleme ve yeni toprakları işgal, isteklerinin yalnızca bazıları.
Gazze'nin kuzeyinde hiç sağlık hizmeti kalmadı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yardım misyonlarının erişimini engellemeye devam ettiği Gazze'nin kuzeyinde neredeyse hiç sağlık hizmetinin kalmadığını açıkladı.