Soluk borusu daralan hasta ameliyatla yeniden sağlığına kavuştu
SAĞLIK
TRABZON (AA) İzmir'de, yaşadığı rahatsızlıklar nedeniyle soluk borusunun çapı 6 milimetreye düşen İbrahim Yaşar, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde geçirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.
KTÜ Farabi Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, İzmir'de öğretmenlik yapan 29 yaşındaki İbrahim Yaşar, Kovid19 enfeksiyonu ve diyabetik koma nedeniyle bir hastanede 72 gün solunum cihazına bağlı kaldı.
Taburcu edildikten sonra solunum sıkıntısı çekmeye başlayan Yaşar, KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Cerrahi Kliniğine başvurdu. Radyolojik görüntülemelerde, hastanın 20 milimetre olması gereken soluk borusu çapının 6 milimetreye kadar düştüğü tespit edildi.
Hasta, KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, Prof. Dr. Atila Türkyılmaz ve Prof. Dr. Bekir Sami Karapolat'ın yer aldığı göğüs cerrahisi ekibince ameliyat edildi.
Tekinbaş, Türkyılmaz ve Karapolat'ın yer aldığı ekip tarafından tıp literatürüne kazandırılan yeni cerrahi yöntem sayesinde Yaşar, serviste 3 günlük yatışın ardından taburcu edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tekinbaş, Kovid19 salgını boyunca solunum cihazı desteğiyle tedavi edilen hasta sayısının çok arttığını belirterek "Bununla birlikte bu tedaviye bağlı gelişen soluk borusu darlığı vakaları da artış gösterdi. Uygun vakalarda, soluk borusunun daralan kısmını çıkararak sağlıklı uçların birbirine dikilmesi yoluyla yaptığımız cerrahi uygulama, kesin tedavi yöntemi. KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği, Türkiye'de bu tip vakaların tedavisini başarıyla yapan en önemli merkezlerden biri." ifadesini kullandı.
"Allah kimseyi nefessiz bırakmasın"
Sağlığına kavuşan İbrahim Yaşar, Kovid19'a yakalandıktan sonra İzmir'deki bir üniversite hastanesinde 72 günlük ağır bir yoğun bakım süreci geçirdiğini aktardı.
Rahatsızlığı süresince nefes darlığından çok muzdarip olduğunu anlatan Yaşar şöyle devam etti:
"Matematik öğretmeniyim, ders anlatamaz duruma geldim. Diyabetim olduğu için fizik aktivitesi zorunlu ancak onu da yapamadım. Üç yaşındaki oğlumu bile gezdiremiyordum. 20 metre dahi yürümem mümkün değildi. İnternetten araştırdım ve Trabzon'daki KTÜ Farabi Hastanesi'ne Prof. Dr. Celal Tekinbaş'a geldim. İyi ki buraya gelmişim. Ameliyattan uyanır uyanmaz nefesimdeki farkı hissettim. Dünya varmış. Başta Celal Hoca olmak üzere tüm KTÜ Farabi Hastanesi çalışanlarına çok teşekkür ederim. Allah onlardan razı olsun. Allah kimseyi nefessiz bırakmasın."
İlginizi Çekebilir
Her 10 kişiden biri KOAH
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri de KOAH… Öyle ki her 10 kişiden birinde görülüyor. Hastalıktan korunmanın başlıca yolu ise sigaradan uzak durmaktan geçiyor.
Sağlık sistemimizi lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız
Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız" dedi.
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı denemeleri yedi ülkede başlatıldı
Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de dahil olduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce hayatı kurtarma potansiyelini "çığır açıcı" olarak nitelendiriyor.
30'u yerli 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 30'u yerli üretim olmak üzere 39 ilaç daha geri ödeme listesine alındı.