Smart Future World Expo
TEKNOLOJİEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Enerji teknolojilerinde yerli üretimi desteklemek için şartnamelere muhakkak belli oranlarda yurt içi üretim maddesini ekliyoruz Enerji teknolojilerinde yerli üretim şartı arayarak, üretimi desteklemek, KOBİlerimize yeni ArGe ve üretim alanları açmak, üniversitesanayi iş birliğini teşvik etmek istiyoruz Artık daha güçlünün ya da daha çok üretenin değil daha smart olanın ayakta kalacağı bir dünya düzenine doğru ilerliyoruz
İSTANBUL (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji teknolojilerinde yerli üretimi desteklemek için şartnamelere muhakkak belli oranlarda yurt içi üretim maddesini ekliyoruz. Enerji teknolojilerinde yerli üretim şartı arayarak, üretimi desteklemek, KOBİ'lerimize yeni ArGe ve üretim alanları açmak, üniversitesanayi iş birliğini teşvik etmek istiyoruz." dedi.
Smart Future World Expo, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.
Etkinliğin açılışına video konferans ile bağlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yoğun programından dolayı zirveye katılamadığını fakat zirvenin sektör adına çok önemli içeriklere ev sahipliği yapacağını bildirdi.
İnsanlığın var olduğu günden bu yana inovasyonun, hayatta kalmak ve yaşam kalitesini artırmak adına insanoğlunun en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:
"Tarımdan endüstriye, bilgiden teknolojiye kadar inovasyon her alanda daha iyi yaşam şartları sağladı. İlk çağlardan günümüze kadar her ihtiyacın daha modern, daha pratik, daha çağcıl yöntemlerle karşılamaya isteği bitmek bilmeyen bir yenilik yolculuğunu da beraberinde getirdi. Bireyler, vakıflar, dernekler, iş dünyası ve hatta siyasetin kendisi bile inovasyonu hem takip etti hem de gelişmesi için önemli girişimlerde bulundu. Bilginin akılla buluştuğu ve teknolojiye dönüştüğü bir dönemde, inovasyonla birlikte artık zaman ve mekanların fiziken kırıldığı bir dönemi yaşıyoruz."
"Yerlilik oranını her alanda en üst düzeye çıkarmalıyız"
Bakan Dönmez, bir garajın içerisinde icat edilen, milyonların kullandığı sosyal medya platformlarının, dünyanın bir ucundaki bilginin yayılma hızının ve yerel ve genel seçimlerin online platformlarda yapılmasının, günümüzdeki inovasyon anlayışının bir yansıması olduğunu söyledi.
"Artık daha güçlünün ya da daha çok üretenin değil daha smart olanın ayakta kalacağı bir dünya düzenine doğru ilerliyoruz." diyen Dönmez, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bildiğiniz gibi çok dinamik ve değişken bir dünyada yaşıyoruz. Bilgiye erişimin kolaylaştığı, enformasyonun hızla yayıldığı günümüz dünyasında inovasyon, öğrenim ve gelişim fırsatlarını da kolay, ucuz ve hızlı kıldı. Sanayinin, üretimin ve ArGe'nin omurgasını oluşturan KOBİ'ler ise inovasyonun yani bir başka değişle 'akıllı ve teknolojik geleceğin' tam merkezine yerleşti. Yenilikçi düşünmenin, nitelikli insan gücünün ve üretimin ilk basamağı KOBİ'ler dünyada olduğu gibi ülkemizin ekonomisine de destek vermeye devam etti.
Son 16 yılda hükümet olarak KOBİ'lere ve ArGe'ye verdiğimiz desteklerle değirmenler baraja, rüzgâr gülleri yenilenebilir enerjiye, uçurtmalar ise insansız hava araçlarına dönüştü. Böylelikle ülkemiz tükettiğinden fazlasını üreten, katma değerli teknoloji geliştirebilen konumuna doğru kararlı bir yürüyüşü başlatmış oldu. Tasarım, üretim ve markalaşmada yerlilik oranını her alanda en üst düzeye çıkarmalıyız. İşte bu noktada KOBİ'ler sahada, akademisyenler üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde, siyasetçiler de masada insanoğlunun başlattığı bu mücadeleyi bir üst noktaya taşımak için mücadele etmeli."
Bakanlık olarak girişimcilerin başlattığı, geliştirdiği ve sonlandırdığı projeleri dinlemeye ve desteklemeye devam ettiklerini aktaran Dönmez, enerji teknolojilerinde yerli üretimi desteklemek için şartnamelere muhakkak belli oranlarda yurt içi üretim maddesini eklediklerini anlattı.
Dönmez, "Enerji teknolojilerinde yerli üretim şartı arayarak, üretimi desteklemek, KOBİ'lerimize yeni ArGe ve üretim alanları açmak, üniversitesanayi iş birliğini teşvik etmek istiyoruz." dedi.
İlginizi Çekebilir
Milli teknolojinin kalbinde Türk gençliğini görüyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye iddiası ve idari doğrultusunda her ne yapıyorsak işin kalbinde, merkezinde Türk gençlerini, TEKNOFEST kuşağını görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtılacak
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçecek. Bilgisayar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak.
Milyonlarca dolar cepte kalacak
Türkiye’nin insansız hava araçları yolculuğunda başrolde olan BAYKAR’ın yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırımla ‘motor’ üreteceğini duyurması dikkate değer. Uzmanlara göre, bu yolla BAYKAR yurt dışından motor alımını belki de sonlandıracak ve milyonlarca dolar cepte kalacak. Motorun çok ciddi bir ihracat potansiyeli taşıyacağı beklentisi de var.
Togg T10F ilk kez görücüye çıktı
Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X'in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F ilk kez Teknofest'te görücüye çıktı.