© Müzakerat 2017 - 2021

Sıfır Atık 6 yılda tüm dünyaya yayıldı

Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Sıfır Atık" projesi, aradan geçen zamanda binlerce ton atığın geri dönüşüme kazandırılmasını sağlarken, BM tarafından desteklenen küresel bir politika haline geldi. 30 Mart artık dünyada "Sıfır Atık Günü" olarak kutlanıyor ve projeye ödüller gelmeye devam ediyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

"Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür", "uzun ömürlü tasarım yap", "döngüyü kapat" ilkelerine göre çalışan "Sıfır Atık" sistemi, "azaltılmış kirlilik", "iyileştirilmiş kaynak verimliliği", "sürdürülebilir ekonomik büyüme" hedefliyor.

Sistemin bir ayağını geri dönüşüm, bir ayağını tamir, bir ayağını yeniden kullanım ve bir ayağını da ileri dönüşüm oluşturuyor. Daha en baştan kurumlarca ayrıştırılarak toplanan değerlendirilebilir ve organik atıklar, yeniden sisteme sokuluyor ve neredeyse hiçbir şey boşa gitmiyor.

Metal, cam, plastik, kağıt gibi atıklar geri dönüşüme, teknolojik atıklar ileri dönüşüme, organik atıklar gübre üretimi gibi alanlara yönlendiriliyor.

Dünya benimsedi, ödüller geldi

2017 yılının 26 Eylül’ünde duyurulan "Sıfır Atık" projesi artık küresel olarak benimsenmiş bir yaşam felsefesine dönüştü. Türkiye’de alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi, depozito-iade sistemlerinin devreye sokulması, yüz binlerce ton atığın toplanması ve yeniden üretime kazandırılması gibi etkileri olan proje, 2019 yılında 11. Kalkınma Planı ile ülke politikası haline geldi.

Dünyada ise 2022’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Emine Erdoğan tarafından "Sıfır Atık Projesi"nin yaygınlaştırılması için iyi niyet beyanı imzalandı.

BM Genel Kurulu, aldığı kararlar 30 Mart’ı "Uluslararası Sıfır Atık Günü" ilan etti. Sıfır Atık projesine 2018’de BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından "Sıfır Atık, Sıfır Açlık Ödülü" verildi. Sonrasında da çok sayıda ödül geldi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER