SETAda Türkiyedeki Suriyeli Çocukların Yarınları paneli düzenlendi
GÜNDEM
ANKARA (AA) Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından "Türkiye'deki Suriyeli Çocukların Yarınları" konulu panel düzenlendi.
SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Direktörü Prof. Dr. Atilla Arkan'ın moderatörlüğünde yapılan panele, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç, Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan ve SETA Araştırmacısı Müberra Nur Emin'in yanı sıra çok sayıda uzman ve davetli katıldı.
Türkiye'de yaşayan Suriyeli çocukların nitelikli eğitim sürecinden geçmelerinin, hem Türkiye hem de Suriye'nin geleceğini önemli ölçüde etkileyeceği değerlendirmesinde bulunan uzmanlar, bu çocukların Türkiye'nin kültürel ve sosyal yaşamına adaptasyon süreçlerinin önemli olduğunu dile getirdi.
Panelde ''Suriyeli Çocukların Eğitime Ulaşımı'' başlıklı sunum yapan Denemeç, Suriyeli çocukların eğitimi için 2014'te geçici eğitim merkezleri kurulduğunu, 20202021 eğitimöğretim yılında bu öğrencilerin tamamen Türk eğitim sistemine göre eğitim almaya başlayacağını kaydetti.
Denemeç, Suriyeli çocukların Türk okullarına kayıt işlemlerinin 2015'ten itibaren başladığını hatırlatarak, 2016'da da Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi'nin (PIKTES) hayata geçirildiğini anımsattı.
Türkiye'nin, Suriyeli çocukların yüksek öğretime erişiminde birçok ülkeden daha ileri seviyede olduğunu vurgulayan Denemeç, bu sayının halihazırda 27 bin 34'e ulaştığını belirterek, ''Türkiye, bu tür konularda çok hızlı refleks gösterip, çözüm üretebilme kabiliyetine sahip ülke konumunda." dedi.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?