Senegal ve Güney Afrika, BM Güvenlik Konseyinde reform istedi
GÜNDEMSenegal Cumhurbaşkanı Macky Sall: ”20 yıldır konuştuğumuz BMGK’da reform isteği konusunda güçlerimizi birleştirmeliyiz” Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa: ”54 ülkenin bulunduğu ve bu kadar kalabalık nüfusa sahip Afrika’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde göz ardı edilmesine daha fazla müsaade edemeyiz”
DAKAR (AA) Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) halen Afrika kıtasından tek bir daimi üye olmamasına tepki gösterdi.
Sall ve Ramaphosa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptıkları baş başa görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Macky Sall, G20 üyesi tek Afrika ülkesi olması dolayısıyla Güney Afrika ile ikili ilişkileri önemsediklerini belirtti.
İki ülke arasında kültürel ilişkilerin tarihinin de 30 yıl öncesine dayandığına işaret eden Sall, 1987'de Goree Adası'nda düzenlenen ve Güney Afrika için büyük öneme sahip "Dakar Konferansı"na atıfta bulundu.
Sall, daha önce de dile getirdiği BMGK'da Afrika ülkelerinin konumuna ilişkin eleştirilerini yineledi.
"20 yıldır konuştuğumuz BMGK'da reform isteği konusunda güçlerimizi birleştirmeliyiz." diyen Sall, Afrika'dan hiçbir ülkenin daimi üye olmamasının haksızlık olduğunu kaydetti.
Ramaphosa da "54 ülkenin bulunduğu ve bu kadar kalabalık nüfusa sahip Afrika'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde göz ardı edilmesine daha fazla müsaade edemeyiz." ifadesini kullandı.
İki lider, ortak bir karma komisyonun oluşturulması, siyasi istişare ve balıkçılık alanında iş birliğini içeren 3 anlaşmaya imza attı.
Basın toplantısının ardından Sall ve Ramaphosa, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın 18 yıl hapis yattığı Robben Adası'yla kardeş ada olan ve köle adası olarak bilinen Dakar açıklarındaki Goree Adası'nı ziyaret etti.
Basın toplantısında önce de Cheikh Anta Diop Üniversitesinde düzenlenen törenle Ramaphosa'ya fahri doktora unvanı verildi.
İlginizi Çekebilir
Filistin halkının yanında yer almak kardeşlik vazifemiz
İsrail'in Gazze soykırımı karşısında Filistin halkının yanında yer almanın kardeşlik vazifesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vicdan sahibi tüm ülkeleri, İsrail hükümeti üzerinde daha fazla baskı yapmaya davet ediyoruz" açıklamasını yaptı.
Türk Devletleri Teşkilatı kapsamında iş birliği alanları artıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal Koruma, Çalışma Hayatı ve Sosyal Hizmetler” başlıklı toplantıya katıldı. Işıkhan, ülkeler arasındaki mevcut iş birliğini daha ileriye taşımak açısından önemli bulduklarını belirtti.
Esenyurt Belediye Başkanı tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca, terör örgütü PKK/KCK'nın mensup ve faaliyetlerinin tespit edilmesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında savcılığın hakimliğe gönderdiği sevk yazısının detaylarına ulaşıldı.
Türkiye'den Katil İsrail'e silah ambargosu talebi
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, bir grup temel ülkeyle birlikte katil İsrail'e silah transferinin sonlandırılması talep edilen "Ortak Mektup" girişimini başlattıklarını duyurdu.