Şehirler bizim gibi üzülebilen canlı organizmalardır
GÜNDEMAKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı: Aslında şehir bizim anımız gibi. Şehirler, bizimle doğa kuran, biz üzüldüğümüz zaman bizim gibi üzülebilen canlı organizmalardır. O yüzden şehirleri bu konuda çok daha etkin kılmamız gerekiyor
KOCAELİ (AA) Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, "Aslında şehir bizim anımız gibi. Şehirler, bizimle doğa kuran, biz üzüldüğümüz zaman bizim gibi üzülebilen canlı organizmalardır. O yüzden şehirleri bu konuda çok daha etkin kılmamız gerekiyor." dedi.
Kartepe'deki bir otelde "Şehircilik ve Mutlu Şehir" temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi'nin, "Daha Mutlu Şehir Daha Güzel Bir Dünya Paneli"ne katılan Şalcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutlu şehirlerin oluşmasında en önemli faktörlerden birinin sivil toplum kuruluşları olduğunu söyledi.
Şalcı, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları içerisindeki lokomotiflerden bir tanesi olan AKUT'un sadece arama kurtarma konusunda değil diğer alanlarda da gelişim sağladığını belirtti.
"Mutlu şehirler için STK'lere büyük görev düşüyor"
Türkiye'de STK'lerin 1990 yılından sonra gelişmeye başladığını, orana vurulduğunda Türkiye'deki nüfusun sadece yüzde 12'sinin bir STK'ye üye olduğu bilgisini veren Şalcı, "Tabii bu çok düşük bir rakam çünkü Avrupa'da bu oran çok daha yüksek. Neden bunu önemsiyoruz çünkü şehirleşme, özellikle şehir yönetiminde sivil toplum örgütlerinin çok daha etkin olması gerekiyor. Bu yüzde 12'nin bir kısmını da hemşehri dernekleri oluşturuyor. Aslında şehrin yönetiminde, yapısında, mutlu olmasında etkin olacak STK'lerin çok daha az olduğunu görüyoruz. Devlet kanunlarla şehirleri yönetecektir, yerel idareler destek olacaktır ama bunu yaparken muhakkak sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmaları gerekiyor çünkü sivil toplum örgütleri çok insan potansiyeline sahip. O yüzden mutlu şehir olabilmek için yaşadığımız şehirdeki insanlarla ortak bir çalışma yapabilmek ve onlarla mutlu bir iş birliği içerisine girmeniz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Şalcı, mutlu bir şehir olmanın çok güzel olduğunu ancak öncelikle mutsuz olmamak gerektiğini vurguladı.
Mutsuz olmamak için de o şehrin acılardan uzak durması gerektiğine değinen Şalcı, şunları kaydetti:
"Şehrin en büyük acılarından biri de afet ve acil durumlarda başına geleceklerdir ki bununla alakalı Türkiye'de pek çok kentimiz var. Belki de en önemlisi Kocaeli'dir. Kocaeli'de yaşarken şehir yenileniyor ama bu şehir yenilenirken eskiden kalma travmaları insan gibi onlar da görebiliyor. Şehrin sakinleri, yaşayanları ve mutlu bir kent olarak gezerken bir yandan geçmişte gördükleri o hatıraları canlandırabiliyorlar. Aslında şehir bizim anımız gibi. Şehirler, bizimle doğa kuran, biz üzüldüğümüz zaman bizim gibi üzülebilen canlı organizmalardır. O yüzden şehirleri bu konuda çok daha etkin kılmamız gerekiyor."
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?