SARB-83 uçak bombası testi başarıyla geçti
GÜNDEMTürkiye'nin yeni uçak bombası SARB-83, HABRAS test altyapısı sayesinde uygun maliyetle ve kısa sürede test edilebildi.
Türkiye'nin yeni uçak bombası SARB-83'ün testi, yurt dışı yerine Konya'nın Karapınar bölgesinde oluşturulan test altyapısında çok daha uygun maliyetle ve kısa sürede gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından sığınak, komuta kontrol merkezi ve benzeri, güçlendirilmiş betonla korunan gömülü hedeflere nüfuz ederek, hedef içinde tahribat yaratması amacıyla tasarlanan ve delici tipte bir uçak bombası olan SARB-83'ün testi başarıyla yapıldı.
TÜBİTAK SAGE bünyesinde, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer alan Milli Savunma Bakanlığına bağlı Karapınar Atış, Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı Atış Poligonu içinde hizmet veren Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nda (HABRAS) icra edilen testte, daha öncekilere göre pek çok yeniliğe imza atıldı.
SARB-83 için gerçekleştirilen ilk raylı test olma özelliği taşıyan bu denemede, ilk kez ardışık delici teknolojisine sahip canlı (patlayıcılı) mühimmat test edildi. HABRAS altyapısında daha önce yapılan testlerde tekil delicili mühimmatlar cansız (patlayıcısız) olarak kullanılmıştı.
SARB-83'ün son testinde, Türkiye'de ilk defa patlayıcı içeren bir harp başlığı, yedek ateşleme sistemi kullanılarak güvenli şekilde patlatıldı. Yine ilk defa mühimmat rayda ilerlerken mühimmat tapasının (emniyetli kurma mekanizması) kurulumu gerçekleştirildi.
Gizli projeler Türkiye'de kalacak
Söz konusu test, geçmiş yıllarda, benzer mühimmat Nüfuz Edici Bomba için yaklaşık 400 bin sterlin karşılığı, bir senelik süreçte ancak gerçekleştirilebildi.
Son yapılan SARB-83 testiyle Türkiye, ilk örnekleri ortaya konulan yetenekleri kazanmış oldu. Bundan sonraki süreçte gizli mühimmat projelerinin yurt içinde düşük maliyetlerle kısa sürede test edilebilmesi mümkün hale geldi.
2 kilometrelik ray üzerinde roket motorlarıyla hızlandırılan SARB-83 testinin icrası, ilk ateşleme anından itibaren yaklaşık 5 saniye sürdü. Test sonucunda SARB-83 mühimmatı, güçlendirilmiş beton hedefi delip geçmeyi başardı.
SARB-83 ile tek uçuşta daha fazla hedefe atak
Sığınak, komuta kontrol merkezi ve benzeri gibi güçlendirilmiş betonla korunan gömülü hedeflere nüfuz ederek, hedef içinde tahribat yaratması amacıyla tasarlanmış delici tipte bir uçak bombası olan SARB-83, yer üstü açık alan hedeflerine karşı da etkinlik gösterebiliyor.
Savaş uçağına 4 adet yüklenebilme potansiyeliyle SARB-83, uçağın tek uçuşta daha fazla hedefe atak yapabilmesine olanak sağlıyor.
İcra edilen testte kullanılan, sığınak tipi bir yapıyı koruduğu varsayılan güçlendirilmiş beton blok, test sonunda SARB-83 tarafından başarıyla delinip, bombanın içindeki ana delicisi hedef arkasına (sığınak içine) nüfuz edebildi.
Tübitak SARB-83 1000 lb Delici Bomba
SARB-83, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen, Harp Başlığı (ADHB) teknolojisine sahip, beton delici bir mühimmattır. SARB-83’ün dış geometrisi, güdüm kiti arayüzleri, kütle, kütle merkezi ve eylemsizlik özellikleri 1000 lb (415 kg) ağırlığındaki MK-83 Genel Maksat Bombası (GMB) ile benzerdir.
Ön delici harp başlığı özelliği ile termobarik patlayıcılarla kullanılabilecek yeni nesil mühimmatlardan olan SARB-83, Mağaralar, uçak pistleri, hangarlar, sığınaklar, barajlar gibi öncelikli hedeflere yönelik geliştirilmiştir.
SARB-83, 1,8 metrelik betonu delerek, içeridekileri imha edebilecek yeteneğe sahip bir uçak mühimmatıdır.
TÜBİTAK SARB-83 DELİCİ BOMBA
SARB-83 GENEL ÖZELLİKLER
- Düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi yüksek delme etkinliği
- Ön Delici tasarımında kullanılan önceden şekillendirilmiş parçacıklar ile ikincil hedeflere karşı yüksek etkinlik
- Farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özelliği
- MK-83 GMB ile uyumlu tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme potansiyeli
- MK-83 GMB taşıyabilen tüm uçaklardan atılabilme potansiyeli
SARB-83 TEMEL ÖZELLİKLER
- Boy: 1860 mm
- En Büyük Çap: 356 mm
- Ağırlık: 415 kg (1000 lb)
- Patlayıcı Tipi:
- Ön Delici: Plastik bağlı patlayıcı
- Anadelici: Alüminyum katkılı plastik bağlı patlayıcı
- Tapa
- ONUR-1 MOD4
- FMU-152 A/B, TST-101
SARB-83 HEDEFLER
SARB-83 Gömülü Sert Hedefler
- Mühimmat Depoları
- Yer Altı Petrokimya Depoları
- Sığınaklar
- Uçak Hangarları
- Komuta Kontrol Merkezleri
SARB-83 Yer Üstü Hedefler
- Uçak Pistleri
- Barajlar
- Köprüler
- Kritik Binalar
- Radar Antenleri
- Sabit Hava Savunma Füze Bataryaları
- Endüstriyel Tesisler
- Park Halindeki Uçaklar
SARB-83 UYUMLU GÜDÜM KİTLERİ
- SARB-83 MK-83 GMB ile uyumlu tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme potansiyeline sahiptir.
- INS/GPS veya Lazer
SARB-83 PLATFORMLAR
- SARB-83 MK-83 GMB’nin sertifiye olduğu tüm uçaklardan (F-4/2020, F-16)
SARB-83 DELME ETKİNLİĞİ
- 1,8 m (35 Mpa güçlendirilmiş beton)
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?