Samsun Büyükşehir Belediyesi tramvaylarda yerli akü kullanımına başladı
GÜNDEMSAMSUN (AA) Samsun Büyükşehir Belediyesinin, tramvaylarda yerli raylı sistemler aküsünü kullanmaya başladığı bildirildi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, hafif raylı sistem ve otobüslerle toplu taşımacılık hizmeti sağlayan SAMULAŞ, kullandığı araçların yedek parça tedarikleri ve sistem yenilemelerine devam ediyor.
Bünyesinde yer alan İtalyan menşeli 16 tramvayın akü sistemlerinin yerlileştirilmesi çalışmasını yürüten SAMULAŞ, bakım onarım ekibiyle Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı kuruluşu olan ASPİLSAN Enerji mühendislerinin ortak geliştirme projesi kapsamında, araçların ithal akülerinin yerli olarak üretilmesini sağladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin ilk raylı sistemler aküsünü üreten ASPİLSAN ile tramvay filosunun akülerini yerlileriyle değiştirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüsleri de bir yıl içinde devreye alacaklarını, orada da yerli üretim pillerini ASPİLSAN'ın üreteceğini belirtti.
ASPİLSAN Genel Müdürü ve çalışanlarına teşekkür eden Demir, "Yerli akü daha hızlı şarj olabilme, düşük saf su tüketimi, korozyon yapıcı gaz salınımı yapmaması ve daha uzun ömürlü olma gibi özelliklere sahip. Teknolojiye önem veren bir belediye olarak yerli üretimi çok önemsiyoruz." ifadesini kullandı.
Tramvaylara daha uzun ömürlü ve kaliteli akülerin kazandırıldığını vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Raylı sistemlerde kullanılan pil sisteminde yeni ve yerli teknoloji ile tramvaylarımızı buluşturduk. Tedarik süresi yarı yarıya azalarak yatırım maliyeti konusunda da yüzde 55 tasarruf sağlanmış oldu. Birçok alanda olduğu gibi toplu ulaşımda da yerli teknolojiyi teşvik ediyoruz. Türkiye hemen hemen her alanda kendi kendine yeterli, teknolojiyi artık dünyadaki emsallerine göre daha ileri seviyede oluşturan, bunların yatırımlarını yapan, ArGe'sini destekleyen, insanların hizmetine sunan bir ülke haline geldi."
Yerli akülerin tramvaylara yerleştirilme törenine Demir'in yanı sıra Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Seyfi Küçükgöncü ve Şenol Yıldız, SAMULAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy ile ASPİLSAN Havacılık ve Raylı Sistemler Müdürü Murat Kaan katıldı.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?