Sakarya’da ”Seracılık Mükemmeliyet Merkezi” kurulacak
GÜNDEMBüyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce: ”Dünya standartlarının üzerinde bir proje. Bilimin, tekniğin ve gelişen teknolojinin son sınırlarına kadar uygulandığı bir proje”
SAKARYA (AA) Sakarya'da hayata geçirilecek "Seracılık Mükemmeliyet Merkezi" ile tarım ve teknoloji birleştirilerek tarımda yenilikçi uygulamaların kente ve bölgeye taşınması sağlanacak.
Seracılık Mükemmeliyet Merkezi için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve SERA AŞ arasında protokol imzalandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde, bu projenin sadece sera veya üretim merkezi projesi olmadığını, bilimin ve tekniğin son sınırına kadar uygulandığı bir çalışma olduğunu söyledi.
Projenin üniversitelerin uygulama alanlarına da büyük katkı sağlayacağını ifade eden Yüce, "Dünya standartlarının üzerinde bir proje. Burası bilimin, tekniğin ve gelişen teknolojinin son sınırlarına kadar uygulandığı bir proje. Üniversite öğrencilerine uygulama alanlarında büyük katkı sağlayacak. Sadece proje olarak değil, aynı zamanda teorik olarak da uygulanabilecek bir proje. Aynı zamanda termal suyla yapıldığı için ayrı bir avantaj sağlamakta." diye konuştu.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü de Türkiye'nin çağ atlayan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'de geldiğimiz noktada sera fabrikalarını konuşmaya başladık. Bizler marka değerleri oluşturup satacağız. Bizim de artık dünyaya duyuracağımız çok değerli noktalar olduğunu biliyorum. Bu projenin gelişimine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, üniversitenin tarıma önem verdiğini ve Ziraat Fakültesi açtıklarını dile getirerek, iyi bir üretim için nitelikli insana ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, teknik bilgilerini tarımın hizmetine sunmayı hedeflediklerini bildirdi.
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, belediye ile birçok projede yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, gerekli desteği sunacaklarını ifade etti.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Vekili Dr. Osman Okur da merkez olarak herkesin hizmetinde olduklarını, projenin Sakarya ve ülkeye katkı sağlayacağını kaydetti.
"Gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı"
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu da son dönemde gıdanın ve gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını dile getirdi.
Bu projede birçok ilkin bulunduğunu söyleyen Çöpoğlu, "Jeotermal enerjiyle bu proje hayata geçecek. Yenilikçi bir projeye ön ayak oluyoruz. Bu projeler bittiği zaman seracılıkla ilgili burası Türkiye'nin okulu olacak. Sadece Türkiye'ye değil, hem özel sektöre hem de dünyaya örnek olacağız." dedi.
Konuşmaların ardından Seracılık Mükemmeliyet Merkezinin kurulması için protokol imzalandı.
Dekar başına 45 ton domates üretilecek
Üniversite öğrencileri, üretici, çiftçi, yatırımcı ve ihracatçıların faydalanacağı merkezde, çalışma hayatı dışında kalmış iş gücü, tarımsal üretimde girişimci ve meslek yeterliliği olan nitelikli tarım işçisi olarak yetiştirilecek.
Merkez hizmete açıldıktan sonra üretim serasında dekar başına 45 ton domates üretilecek. Üst düzey teknolojinin kullanılacağı serada tüm sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Üretimde topraksız tarımın tercih edilmesiyle maliyetin düşürülmesi, su sarfiyatında tasarruf sağlanması, tarımsal ilaç kullanımının azaltılması, topraktan gelen bitki hastalıklarının önüne geçilerek verimin artırılması sağlanacak.
İlginizi Çekebilir
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silaha cezalar arttırıldı
Yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Cumhur İttifakı'nda görüş ayrılığı yok
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türk milletinin özüdür. Yedi düvel topuyla tüfeğiyle üzerimize gelse bile ilke ve irademizden milim taviz vermedik, vermeyeceğiz" dedi.