Sakarya’da 3,5 yılda atıklardan 179 milyon 207 bin kWh elektrik enerjisi üretildi
GÜNDEM
SAKARYA (AA) Sakarya'da hayata geçirilen proje sayesinde 3,5 yılda atıklardan 179 milyon 207 bin kWh elektrik enerjisi elde edildi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından atıkların bertarafı için 2018'de hayata geçirilen Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) projesiyle atıklardan elektrik enerjisi üretimi devam ediyor.
Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak, tüketim kültürünün neden olduğu olumsuzlukları minimum seviyeye indirmek ve dışa bağımlılıktan kurtulmak adına inşa edilen SEKAY tesisinde bugüne kadar 179 milyon 207 bin kWh elektrik enerjisi ekonomiye kazandırıldı. Bu miktar, yaklaşık 110 bin kişinin meskenlerdeki tüketimine karşılık geliyor.
Tesise 16 ilçeden günde gelen 1000 ton çöp katı atık işlenerek geri dönüştürülüyor.
Atıkların yüzde 30'luk kısmı, zemini mebran ve dere çakılı ile örtülü olan düzenli depolama sahasında muhafaza edilip çürütülerek metan gazı elde ediliyor. Zeminde serili olan mebran ve dere çakılı sayesinde toprağa sızıntı engellenerek çöpün toprağı kirletmemesi sağlanıyor.
Kalan yüzde 70'lik kısımdan ayrıştırılan cam, kağıt, metal ve plastik, geri dönüşümle ham madde olarak yeniden ekonomiye kazandırılıyor.
Elde edilen metan gazı ve çöpün geriye kalan kısımdan sağlanan biogaz ile elektrik enerjisi üretilirken, aynı zamanda gübre ve atıktan da yakıt elde ediliyor.
İlginizi Çekebilir
Zap'ta kilit kapandı
Terör örgütüne "pençe" darbesi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu yılın başından itibaren 2 bin 564 terörist etkisiz hale getirilmiştir. En son, kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle artık Zap’ta da kilit kapatılmıştır" dedi.
İsrail'e hiçbir ürünün ihracatına izin vermiyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Filistin Ekonomi Bakanı’nın özellikle paylaştığı bilgiyi tavsiye ederim. 624 kodu İsrail’e ihracattır. 625 kodu da Filistin’e ihracattır. 624 kodlu hiçbir ürüne izin vermediğimizi söylemek isterim” dedi
Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunuyor
NATO Genel Sekreteri Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, "Giderek öngörülemez hale gelen bir dünyada Türkiye, İttifakımıza paha biçilmez katkılarda bulunarak güney kanadımızdaki caydırıcılığı güçlendiriyor" dedi.
Türk Dünyası Şartı kabul edildi
Ortak tarih, ortak edebiyat, ortak kültür... Türk Dünyası, gücünü Türk Devletleri Teşkilatı ile artırıyor. Türk Devletlerinin liderleri kardeşlik bağlarını güçlendirmek ve dayanışma ruhunu sürdürmek için Ortak Türk Dünyası fikrini benimsedi. Peki Türk Dünyası Şartı nedir?